Cererea de gaze a industriei europene începe să scadă, în urma majorării prețurilor

Cererea de gaze a industriei europene începe să scadă, în urma majorării prețurilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2021

Sectorul industrial european a început să reducă cererea pentru gaze naturale, după ce prețurile record au făcut combustibilul prohibitiv pentru mulți consumatori, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Consumul mediu în octombrie este cu 12% sub nivelul de dinaintea pandemiei, conform datelor firmei de consultanță Engie EnergyScan. Deja consumul de gaz a început să scadă din septembrie, fiind cu 5% mai scăzut față de nivelul din 2019, scrie Agerpres.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

VIDEO Prima TV: Avion Blue Air pe ruta Praga - București, depresurizat înainte de aterizare, pasagerii au avut nevoie de măștile de oxigen pentru a putea respira CITEȘTE ȘI VIDEO Prima TV: Avion Blue Air pe ruta Praga - București, depresurizat înainte de aterizare, pasagerii au avut nevoie de măștile de oxigen pentru a putea respira

"Începem să vedem tendința de distrugere a cererii în sectorul industrial european. Germania, Olanda și Marea Britanie înregistrează cele mai semnificative scăderi până acum, dar trebuie să așteptăm câteva săptămâni să vedem dacă tendința este confirmată, mai ales că cererea de gaze pentru încălzire va crește", susține Julien Hoarau, șef la Engie EnergyScan.

Unele companii mari consumatoare de energie au închis temporar operațiunile deoarece a devenit prea scumpă derularea operațiunilor. Criza i-a adus la faliment pe unii furnizori de energie și afectează semnificativ buzunarele consumatorilor din Europa.

"Prețurile ridicate ale gazelor încetinesc redresarea economiei europene deoarece utilizatorii industriali sunt deja afectați de majorare", a apreciat Hoarau.

Prețurile europene de referință la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și întreruperilor.

Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
preturi