China vrea să cumpere petrol din Rusia pentru rezervele strategice

China vrea să cumpere petrol din Rusia pentru rezervele strategice
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2022

China caută să-și refacă stocurile strategice de țiței cu petrol ieftin din Rusia, un semn că Beijingul își întărește legăturile energetice cu Moscova, într-un moment în care Europa vrea să interzică importurile din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat că Beijingul discută cu Moscova achiziționarea unor cantități suplimentare, țițeiul urmând să fie folosit pentru a alimenta rezervele strategice de petrol ale Chinei. Discuțiile sunt la nivel guvernamental, cu o implicare redusă a firmelor petroliere, iar detaliile privind cantitățile sau condițiile potențialei tranzacției nu au fost încă decise, susțin sursele.

PROFIT NEWS TV Ministrul Agriculturii, despre interzicerea subvențiilor APIA pentru animale: Este o știre falsă. Noi, din contră, în planul național strategic viitor vom continua să stimulăm fermierii mici CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Agriculturii, despre interzicerea subvențiilor APIA pentru animale: Este o știre falsă. Noi, din contră, în planul național strategic viitor vom continua să stimulăm fermierii mici

Prețul barilului de țiței a crescut anul acesta din cauza războiului din Ucraina, dar prețul petrolului rusesc a scăzut deoarece cumpărătorii se feresc să cumpere, pentru a nu le fi afectată reputația sau de teama sancțiunilor. Astfel, China are ocazia să-și înlocuiască ieftin rezervele strategice de petrol, scrie Agerpres.

Miniștrii de Externe din ambele țări nu au răspuns solicitărilor de a comenta informația.

SUA și Marea Britanie s-au angajat să interzică importurile de petrol din Rusia, în timp ce UE discută măsuri similare, dar țițeiul de la grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) încă ajunge la cumpărătorii dispuși, inclusiv India și China.

Rafinăriile din China cumpără discret țiței rusesc de la începutul războiului, chiar dacă restricțiile dure au redus cererea în cel mai mare importator de țiței din lume.

Beijingul nu dă publicității datele privind stocurile sale de țiței, dar firmele fac estimări pe baza datelor transmise de sateliți. Unele prognoze susțin că țara are capacitatea de a stoca peste un miliard de barili, stocuri comerciale cât și strategice.

"Există posibilitatea majorării stocurilor și ar fi o oportunitate grozavă pentru ei să facă asta, dacă pot obține condiții comerciale avantajoase", a apreciat Jane Xie, analist la firma Kpler.

Kpler estimează nivelul total al stocurilor la 926,1 milioane de barili, în creștere de la 869 milioane de barili la mijlocul lunii martie, dar încă mai scăzut cu 6% față de nivelul record din septembrie 2020. Comparativ, pentru rezervele strategice ale SUA există o capacitate de 714 milioane de barili, în prezent fiind aproximativ 538 milioane de barili.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
petrol
rusia