Chinezii și-au instalat anul trecut panouri fotovoltaice cu capacități de 29 de Gigawați

Chinezii și-au instalat anul trecut panouri fotovoltaice cu capacități de 29 de Gigawați
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2022

China a instalat anul trecut un număr record de panouri fotovoltaice pe acoperișurile locuințelor, în condițiile în care creșterea din zonele rezidențiale a depășit capacitățile instalate în parcurile fotovoltaice, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din panourile fotovoltaice cu o capacitate totală de 51 de Gigawați instalate în 2021, mai mult de jumătate (sau 29 de Gigawați) au reprezentat panourile fotovoltaice instalate pe acoperișurile locuințelor, potrivit datelor furnizate de organismul oficial National Energy Administration (NEA).

Tranzacție: ROCA Industry preia pachetul majoritar al Eco Euro Doors, cel mai mare producător român de uși CITEȘTE ȘI Tranzacție: ROCA Industry preia pachetul majoritar al Eco Euro Doors, cel mai mare producător român de uși

Potrivit NEA, China are acum instalate pe acoperișurile locuințelor panouri fotovoltaice cu o capacitate de 108 de Gigawați, mai mult decât în orice altă țară a lumii. Majoritatea capacităților suplimentare au fost instalate în trimestrul patru al anului trecut, când dezvoltatorii s-au grăbit să respecte termenul limită până la care se acordau subvenții, scrie Agerpres.

În paralel însă, deschiderea de noi parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni a fost afectată de costurile mari și întârzierile întâmpinate de aceste proiecte. Principalul grup reprezentantiv al industriei chineze estima la începutul anului trecut că în 2021 ar putea fi instalate parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 65 de Gigawați, dar ulterior a fost nevoit să își revizuiască estimările.

Experții se așteaptă ca în 2022 creșterea instalațiilor fotovoltaice să se accelereze până la peste 75 de Gigawați, ceea ce ar însemna un nou record istoric. Expansiunea energiei fotovoltaice va fi stimulată de crearea unor mari hub-uri de energie curată în interiorul țării precum și de sprijinul guvernului de la Beijing pentru instalarea de panouri fotovoltaice în sectorul rezidențial.

Cu toate acestea, China este mai dependentă ca niciodată de combustibili fosili. Anul trecut ponderea ocupată de cărbune și gaze naturale în producția de electricitate a rămas blocată la 71%, la fel ca și în 2020. În pofida progreselor realizate în extinderea energiei curate, creșterea economiei chineze a însemnat că a fost nevoie de o mai mare producție de electricitate, generată de toate sursele de energie, pentru a menține lumina aprinsă. Iar cărbunele, cel mai poluant combustibil, este în continuare principala sursă de energie a Chinei.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
panouri fotovoltaice