Copiii și adolescenții sănătoși s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccin anti-Covid

Copiii și adolescenții sănătoși s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccin anti-Covid
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Copiii și adolescenții sănătoși s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccinurile anti-Covid, spune Organizația Mondială a Sănătății, care își actualizează recomandările pentru următoarea etapă a pandemiei, pe măsură ce lumea se adaptează la conviețuirea permanentă cu virusul, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Copiii sănătoși cu vârste cuprinse între 6 luni și 17 ani reprezintă un grup cu prioritate scăzută pentru vaccinare, spune OMS, iar prima doză și rapelul sunt sigure și eficiente pentru aceștia. Ei au avut de obicei și reacții mai puțin severe la Covid decât adulții, scrie News.ro.

BCR a primit o \ CITEȘTE ȘI BCR a primit o "factură" de încă 389 de milioane de lei de la Guvern pentru cazul Băncii pentru Locuințe

"Țările ar trebui să ia în considerare contextul lor specific pentru a decide dacă vor continua să vaccineze grupurile cu risc scăzut, cum ar fi copiii și adolescenții sănătoși, fără a compromite vaccinurile de rutină, care sunt cruciale pentru sănătatea și bunăstarea acestui grup de vârstă", a declarat Hanna Nohynek, președintele Grupului strategic consultativ de experți în imunizare al OMS.

Contextul este cel care contează în decizia de a vaccina sau nu persoanele mai tinere, având în vedere povara mai mică a bolii în cazul acestora.

Organizația "îndeamnă țările care iau în considerare vaccinarea acestei grupe de vârstă să își bazeze deciziile pe factori contextuali, cum ar fi consecințele bolii, eficiența costurilor și alte priorități de sănătate sau de program și costurile de oportunitate", se arată în comunicat.

În schimb, persoanele în vârstă și grupurile cu risc mai ridicat - inclusiv cele cu afecțiuni de bază - ar trebui să facă rapeluri ale vaccinului anti-Covid într-un interval de șase până la 12 luni de la ultimele injecții, spune OMS în comunicatul în care anunță o foaie de parcurs revizuită în ceea ce privește vaccinurile în noua etapă a pandemiei.

Ultimul sfat al organizației cu sediul la Geneva vine în contextul în care ratele de vaccinare cu rapel sunt în scădere în diverse țări, de la China la SUA, doar 16% dintre americani înscriindu-se, de exemplu, în ultima campanie de vaccinare, care vizează varianta Omicron.

Scăderea cerinței de vaccinare nu va avea doar consecințe financiare pentru producătorii de vaccinuri - inclusiv Pfizer și Moderna - ci stârnește, de asemenea, îngrijorări în rândul experților în sănătate publică, care spun că vaccinările actualizate sunt cea mai bună modalitate de protecție împotriva Covid, menționează Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccin anti-covid
oms