Dominația Rusiei pe piața mondială a grâului continuă să crească

Dominația Rusiei pe piața mondială a grâului continuă să crească
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 sep 2020

Rusia urmează să își consolideze poziția de forță mondială pe piața mondială a grâului, în condițiile în care în acest sezon ar urma să fie responsabilă pentru o cincime din comerțul mondial, transmite Bloomberg.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o țară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale, grație solului fertil care produce recolte mari la prețuri atractive. Peste 100 de țări, din Egipt și până în Filipine, cumpără grâu rusesc iar Moscova vrea să își extindă lista de cumpărători prin adăugarea de piețe unde grâul său a fost exclus anterior din cauza prevederilor referitoare la calitatea cerealelor, scrie Agerpres.

UniCredit vinde active în Germania CITEȘTE ȘI UniCredit vinde active în Germania

Ambițiile Rusiei au depășit recent un punct de cotitură după ce Algeria, un important cumpărător mondial de grâu, a dat undă verde pentru ca Rusia să poată să înceapă să exporte grâu pe această piață. Anunțul autorităților algeriene vine după o decizie similară anunțată anul trecut de Arabia Saudită, o altă țară în care Rusia a avut probleme să intre în trecut.

"Se poate vedea o creștere uluitoare atât în ceea ce privește producția cât și exporturile Rusiei", a declarat James Bolesworth, director la firma britanică de consultanță CRM AgriCommodities. "Rusia a investit puternic pentru a-și crește cota de piață și acesta continuă să crească", a adăugat James Bolesworth.

Pe lângă faptul că în acest an a început să exporte grâu în Arabia Saudită, Rusia și-a majorat și exporturile spre țări precum Turcia, Brazilia, Vietnam și Tanzania. Grație celei de-a doua mari recolte înregistrată vreodată, Rusia ar urma să livreze în sezonul actual, care a început la 1 iulie, o cantitate de aproximativ 37,5 milioane tone de grâu, ceea ce îi va permite să redobândească titlul de cel mai mare exportator mondial.

Livrările de grâu ieftin ale Rusiei au permis acestei țări să preia o parte din cotele de piață ale SUA și Uniunii Europene, dominând vânzările spre țări precum Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, unde în acest sezon grâul rusesc a câștigat aproximativ 80% din licitații. O creștere a livrărilor rusești spre Algeria ar fi o lovitură pentru exportatorii francezi de grâu pentru că Algeria este principalul lor client iar exporturile Franței în afara Uniunii Europene sunt prognozate să se reducă la jumătate în acest sezon.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
grau