Enel, Iberdrola, NextEra Energy și Orsted au mizat pe investiții în energie regenerabilă, iar acum valorează mai mult decât giganți ai petrolului

Enel, Iberdrola, NextEra Energy și Orsted au mizat pe investiții în energie regenerabilă, iar acum valorează mai mult decât giganți ai petrolului
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2020

Patru mari companii, Enel, Iberdrola, NextEra Energy și Orsted, au mizat pe investițiile în active din sectorul energiei regenerabile încă de atunci când erau considerate ca fiind alternative și costisitoare, iar acum au ajuns să valoreze mai mult decât giganți ai petrolului și gazelor, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceste companii se apropie acum de un progres major, panourile solare ieftine și turbinele eoliene începând să domine noile instalații energetice, punând în pericol dezvoltarea rețelelor de gaze naturale și transformând piețele energiei, scrie News.ro.

China și-a transformat, de asemenea, cele mai mari companii de energie administrate de stat către energia regenerabilă. În 2017, a înființat China Energy Investment, prin fuzionarea a doi giganți de stat.

Groupama, UNIQA și PAID se unesc pentru a înființa Patronatul Industriei Asigurărilor din România, care își va atribui rolul de dialog social CITEȘTE ȘI Groupama, UNIQA și PAID se unesc pentru a înființa Patronatul Industriei Asigurărilor din România, care își va atribui rolul de dialog social

Compania are aproape o capacitate de generare a energiei regenerabile de 40 de gigawați, potrivit BloombergNEF, mai mult decât oricare dintre cele mai dezvoltate state europene și americane. Cărbunele este încă o parte imensă a activității sale, cu 185 gigawați de energie termică produsă în 2019. Spre deosebire de cei mai mari giganți de energie curată din Europa, China Energy este aproape în totalitate concentrată pe piața sa internă.

Alți mari jucători în sectorul energiei regenerabile includ Brookfield Renewable Partners, al cărui portofoliu deține 7.900 megawatti de energie hidro și 4.700 megawatti de energie eoliană, și RWE AG, a cărei divizie de energie regenerabilă intenționează să investească până la 5 miliarde de euro (6 miliarde de dolari) până în 2022 în surse regenerabile și tehnologii de stocare.

Energia regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană, poate fi generată fără a produce dioxid de carbon care captează căldura. O tranziție globală către aceste surse curate de energie este singura șansă pe care o avem de a evita cele mai catastrofale efecte ale schimbărilor climatice. O investiție estimată la 11.000 de miliarde de dolari în surse de energie regenerabilă va fi necesară în următorii 30 de ani pentru ca acest lucru să se întâmple, iar investitorii vor să facă acest lucru.

Un moment de referință ar putea veni anul viitor, când Goldman Sachs Group prognozează că cheltuielile cu energia regenerabilă le vor depăși pentru prima dată pe cele pentru foraje de petrol și gaze. Și totul se întâmplă pe măsură ce electrificarea automobilelor și încălzirii clădirilor începe să se dezvolte.

”Pe termen lung, electricitatea va fura din cota de piață a altor surse de energie”, a spus Shayle Kann, director general la Energy Impact Partners, un fond de investiții din New York.

Marii producători de energie curată i-au au depășit pe giganții combustibililor fosili. La începutul lunii octombrie, NextEra Energy, cu sediul în Florida, a devenit pentru scurt timp cea mai valoroasă companie de utilități din lume, depășind Exxon Mobil, în privința capitalizării de piață, iar cazul nu este singular.

Enel, Iberdrola și Orsted valorează acum mai mult decât companii petroliere comparabile, subliniind importanța dobândită de energia regenerabilă pentru  investitori.

Multe dintre cele mai mari companii regenerabile și-au început activitatea cu combustibili fosili, dar au început să investească în energie regenerabilă cu ani în urmă, uneori decenii în urmă. Unele au eliminat treptat cărbunele, cel mai poluant combustibil fosil, sau intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat. Multe au început, de asemenea, să se angajeze să renunțe la emisiile de carbon până în 2050.

Enel este acum cea mai mare companie de utilități din Europa și se extinde rapid în afara continentului, pe măsură ce devine mai ecologică. Aproximativ 40% din cei 87 de gigawați ai capacității instalate a companiei sunt încă formați din cărbune, petrol și gaze, însă compania italiană intenționează să reducă producția de cărbune cu 74% în 2022 și să dubleze capacitatea sa de energie regenerabilă până în 2030.

Unii dintre cei mai mari proprietari de capacități eoliene și solare vor continua să fie companii de energie chinezești de stat. Dar marii producători de energie curată vor fi definiți de diversitatea lor geografică, a spus Tom Heggarty, analist la Wood Mackenzie.

Enel și Iberdrola au fost printre primele companii care s-au extins, cu prezențe în creștere în America Latină, America de Nord și Australia.

În era energiei electrice, cele mai râvnite locații din lume nu sunt cele care au resurse de petrol și gaze. Marii producători de energie regenerabilă s-au angajat într-o vânătoare globală de locuri în care soarele strălucește puternic și vântul suflă constant. Fermele solare de mari dimensiuni acoperă deja porțiuni mari de deșert, din Maroc și Chile până la Australia, în timp ce concurența pentru parcurile eoliene marine este creștere.

Compania daneză Orsted instalează turbine eoliene marine de dimensiunea unor zgârie-nori, în ape din jurul Europei, și  se pregătește pentru dezvoltarea acestui sector în Statele Unite și părți din Asia, inclusiv în Coreea de Sud și Japonia.

În unele țări, precum Germania sau Marea Britanie, energia regenerabilă acoperă deja un procent semnificativ din cerere - cel puțin în anumite zile. În timpul restricțiilor legate de noul coronavirus din acest an, scăderea cererii de energie a dus la oprirea centralelor electrice cu combustibili fosili din Germania. Acest lucru, la rândul său, a dus, pe 20 aprilie, la o pondere a energiei regenerabile de peste trei sferturi din totalul energiei din rețea.

Pe 11 octombrie, Australia de Sud a devenit prima regiune importantă care a fost alimentată exclusiv cu energie solară. A durat puțin peste o oră. Cu câțiva ani în urmă, statul australian a avut o problemă masivă cu întreruperile de energie, devenind locul perfect pentru CEO-ul Tesla, Elon Musk, pentru a instala ceea ce era la acea vreme cel mai mare proiect de baterii de acest gen. În prezent, energia solară reprezintă aproximativ jumătate din energia din rețea, în timpul zilei.

Printre cele mai importante companii cu operațiuni  în acest stat se numără Iberdrola, care la începutul acestui an a cumpărat Infigen Energy și operează în prezent peste 800 de megawați de energie solară, eoliană și pe bază de baterii în țară, cu capacități în construcție de 453 megawați. Enel operează două ferme solare în Australia de Sud, cu o capacitate combinată de 275 megavati.

Și marii producători de petrol se pot dezvolta în sectorul energiei verzi prin intermediul achizițiilor. Royal Dutch Shell a investit în companii din industria energiei regenerabile și rețele de încărcare a automobilelor electrice, în timp ce grupul BP s-a angajat să genereze 50 de GW de energie regenerabilă până în 2030, față de numai 2,5 GW în prezent.

Compania spaniolă Repsol investește în prezent mai mult în energie regenerabilă decât în explorarea de petrol și gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
iberdrola
nextera energy
energie regenerabila