Exporturile de telefoane iPhone produse în India au trecut pragul de un miliard de dolari în ultimele cinci luni

Exporturile de telefoane iPhone produse în India au trecut pragul de un miliard de dolari în ultimele cinci luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2022

În primele cinci luni ale anului fiscal început în aprilie 2022, valoarea exporturilor de telefoane iPhone produse în India s-a dublat, trecând pragul de un miliard de dolari, ceea ce sugerează că țara face progrese cu planurile sale de a deveni o forță în producția de electronice, informează Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă acest ritm se va menține, exporturile de telefoane iPhone produse în India, și care merg în special spre Europa și Orientul Mijlociu, ar urma să ajungă la 2,5 miliarde de dolari în exercițiul fiscal care se va încheia la finele lunii martie 2023. Este vorba de o sumă aproape dublă față de telefoane iPhone în valoare de 1,3 miliarde de dolari produse în India și exportate în anul fiscal precedent, susțin sursele care au dorit să își păstreze anonimatul.

Elon Musk a înfuriat Ucraina cu un sondaj pe Twitter despre cum ar trebui să se încheie războiul CITEȘTE ȘI Elon Musk a înfuriat Ucraina cu un sondaj pe Twitter despre cum ar trebui să se încheie războiul

Chiar dacă deocamdată India este responsabilă pentru o mică parte din activitățile de producție de telefoane iPhone, dublarea exporturilor este o veste bună pentru planul premierului Indiei, Narendra Modi, de a face din țara sa o alternativă la China pentru titlul de fabrică a lumii. Grupul american Apple, care de mult timp își produce în China cea mai mare parte a telefoanelor salor iPhone, caută în prezent soluții alternative în condițiile în care administrația Xi Jinping a intrat în conflict cu Guvernul american și a impus carantine în diferite zone din China care au perturbat activitatea economică, scrie Agerpres.

"Creșterea operațiunilor de producție și a exporturilor Apple demonstrează că India își asumă treptat o poziție importantă în strategia companiei. Iar pentru India asta este un semn important de succes al schemei de stimulente financiare", a declarat analistul IDC, Navkendar Singh.

Apple a cochetat mai mulți ani cu ideea de produce telefoane iPhone în India înainte ca premierul Narendra Modi să lanseze în 2020 un plan de stimulente financiare în valoare de șase miliarde de dolari, care a determinat gigantul american să își încurajeze furnizorii să își extindă producția în India.

Principalii subcontractorii taiwanezi ai Apple, Foxconn Technology Group, Wistron Corp. și Pegatron Corp., produc în prezent telefoane iPhone la fabricile lor din sudul Indiei. Toți cei trei producători au primit stimulente financiare în cadrul planului Guvernului indian.

Deocamdată însă India este cu mult în urma Chinei. Aproximativ trei milioane de telefoane iPhone au fost produse în India anul trecut, comparativ cu 230 de milioane de unități produse în China.

Dispozitivele Apple exportate din India în perioada aprilie-august ale acestui an sunt telefoane iPhone modelele 11, 12 și 13, urmând ca în scurt timp să înceapă și exportul de telefoane iPhone 14, susțin sursele citate de Bloomberg. Apple a început să producă telefoane iPhone 14 în India luna trecută, mai repede decât se preconiza, după ce o introducere fără probleme în producție a noilor modele a redus decalajul de timp dintre producția realizată în China și cea realizată în India de la câteva luni la câteva săptămâni.

Dincolo de smartphone-uri, India a pus la punct planuri care vizează acordarea de stimulente financiare pentru producătorii de tablete și laptopuri, în speranța că va convinge Apple să producă local MacBook-uri și iPad-uri precum și să atragă alte firme.

Însă mutarea din China, unde Apple și-a pus la punct un lanț extins de aprovizionare, nu este un proces ușor. Analiștii de la Bloomberg Intelligence estimează că va dura aproximativ opt ani pentru a muta doar 10% din capacitatea de producție a Apple în afara Chinei, unde sunt fabricate în prezent aproximativ 98% din telefoanele companiei americane. 

viewscnt
Afla mai multe despre
iphone
apple