Grâul s-a scumpit după distrugerea barajului și escaladarea luptelor din Ucraina

Grâul s-a scumpit după distrugerea barajului și escaladarea luptelor din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2023

Cotația grâului a crescut după escaladarea luptelor dintre Rusia și Ucraina, inclusiv prin distrugerea barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, și avarierea unei conducte care transporta amoniac, pe care Rusia o consideră crucială în discuțiile pentru continuarea livrărilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ucraina susține că Rusia a aruncat în aer un baraj hidroelectric în sudul Ucrainei, ceea ce a eliberat un torent de apă care amenință viața locuitorilor din regiune și complică situația câmpului de luptă care separă cele două armate de-a lungul râului Nipru. Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka este la o oarecare distanță de cele trei porturi ucrainene incluse în acordul internațional privind exporturile de cereale ucrainene însă inundațiile reprezintă un risc important pentru oameni, transport și logistică, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Listarea Hidroelectrica la Bursă este așteptată în iulie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Listarea Hidroelectrica la Bursă este așteptată în iulie

Distrugerea barajului "pare o mare escaladare cu consecințe negative și un risc uriaș pentru situația generală", susține Andrey Sizov, director la firma de consultanță agricolă SovEcon. "Acesta ar putea fi doar începutul unei perioade de creștere a prețurilor", este de părere Sizov.

Marți la bursa de cereale de la Chicago cotațiile futures la grâu au crescut cu până la 3%, după ce anterior au atins cel mai redus nivel din ultimele 30 de luni. Cotația porumbului a crescut cu peste 1%.

Peste 80 de localități precum și orașul Herson sunt amplasate în zona inundabilă, "ceea ce ar putea provoca sute de mii de victime", susține vice-ministrul ucrainean al Dezvoltării, Mustafa Nayyem. Potrivit acestuia, hidrocentrala construită în 1956 oferă electricitate pentru peste trei milioane de locuitori și este o "componentă crucială a infrastructurii energetice a Ucrainei".

Separat, Ucraina a anunțat că o conductă de amoniac a fost avariată în urma bombardamentelor rusești în regiunea Harkov din apropierea graniței dintre cele două țări. Rusia consideră că această conductă, care a fost închisă în timpul războiului, drept crucială în cadrul discuțiile pentru continuarea livrărilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
pret