Grecia va oferi nouă miliarde euro pentru a ajuta băncile elene să își reducă creditele neperformante

Grecia va oferi nouă miliarde euro pentru a ajuta băncile elene să își reducă creditele neperformante
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2019

Grecia intenționează să furnizeze garanții de stat în valoare de până la nouă miliarde euro pentru a ajuta băncile elene să își reducă povara creditelor neperformante, au declarat pentru Bloomberg două surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inițiativa autorităților de la Atena, similară cu un program utilizat cu succes în Italia, depinde de aprobarea autorităților antitrust de la Bruxelles, care trebuie să decidă dacă programul nu constituie ajutor de stat ilegal. O decizie din partea Comisiei Europene este așteptată în următoarele săptămâni, au precizat sursele care au dorit să își păstreze anonimatul, scrie Agerpres.

GALERIE FOTO Dacia testează vânzările online cu o ediție ultra-limitată a lui Duster, numită Black Collector CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Dacia testează vânzările online cu o ediție ultra-limitată a lui Duster, numită Black Collector

Băncile din Grecia, cea mai îndatorată țară din Europa, au credite neperformante în valoare de aproximativ 75 miliarde euro, care le obligă să constituie provizioane și le restricționează capacitatea de a acorda noi credite. Programul care vizează acordarea de garanții de stat ar putea reduce nivelul creditelor neperformante cu cel puțin 20 de miliarde euro, a estimat Guvernul de la Atena în urmă cu un an, când a fost vehiculat pentru prima dată acest plan.

Potrivit surselor, programul va permite băncilor să utilizeze garanțiile de stat pentru așa-numita securitizare a portofoliilor de credite neperformante. Aceste credite vor fi transferate că un vehicul instituțional specializat, care va emite obligațiuni de mai multe tipuri. Datoriile principale vor fi garantate de guvern și vor rămâne în bilanțurile băncilor.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci grecia
credite neperformante