Nominalizați din Africa și Republica Moldova pentru funcția de director general al Organizației Mondiale a Comerțului

Nominalizați din Africa și Republica Moldova pentru funcția de director general al Organizației Mondiale a Comerțului
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2020

Opt candiați, între care profesioniști din Africa și Republica Moldova, se află în cursa pentru funcția de director general al Organizației Mondiale a Comerțului, care traversează cea mai grea criză din cei 25 de ani de existență, informează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În lunile următoare, delegații din cele 164 de state membre ale OMC îl vor alege pe cel de-al șaptelea director general al organizației cu sediul la Geneva, scrie News.ro.

Măsuri anti-coronavirus pe litoral - Beach-barurile cu program non-stop din Vama Veche vor difuza doar muzică ambientală în weekend, iar volumul va fi coborât CITEȘTE ȘI Măsuri anti-coronavirus pe litoral - Beach-barurile cu program non-stop din Vama Veche vor difuza doar muzică ambientală în weekend, iar volumul va fi coborât

Din totalul candidaților, trei sunt femei, iar două sunt originare din Africa. Au fost nominalizați: Mohammad Maziad Al-Tuwaijri (Arabia Saudită), Liam Fox (Scoția), Ngozi Okonjo-Iweala (Nigeria), Abdel-Hamid Mamdouh (Egipt), Amina Chawahir Mohamed Jibril (Kenya), Jesus Seade Kuri (Mexic), Tudor Ulianovschi (Republica Moldova) și Yoo Myung-hee (Coreea de Sud).

Tudor Ulianovschi este cel mai tânăr candidat, are 37 de ani, și a fost ministru de Externe între 2018 și 2019 și reprezentant al țării la OMC.

Jesus Seade Kuri, în vârstă de 74 de ani, este cel mai vârstnic candidat. El a fost negociatorul șef al Mexicului în timpul înființării OMC. Un punct slab în această cursă îl reprezintă faptul că nu a deținut vreodată o funcție ministerială, scrie Bloomberg.

Actualul șef al OMC, Roberto Azavedo, se va retrage pe 31 august, cu un an înainte ca cel de-al doilea mandat de patru ani al lui să expire.

Succesorul său va avea o serie de atribuții extraordinare. Prioritare vor fi reconstruirea încrederii și a credibilității organizației, repornirea agendei de negocieri și refacerea sistemului de soluționare a disputelor. Toate acestea, pe fondul pandemiei, a recesiunii, a luptei SUA - China pentru supremația comercială și a sezonului alegerilor prezidențiale din SUA. Brexitul amenință, de asemenea, să adauge instabilitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
organizația mondiala a comerțului