SUA și China au agreat termenii acordului preliminar privind tarifele vamale

SUA și China au agreat termenii acordului preliminar privind tarifele vamale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 dec 2019

SUA și China s-au înțeles asupra termenilor unui acord preliminar menit să soluționeze disputa pe tema tarifelor vamale dintre primele mari economii ale lumii, au anunțat cele două părți vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit acordului anunțat în octombrie și al cărui text a fost agreat vineri, SUA va elimina, în mai multe etape, taxele vamale pentru importurile chinezești, a declarat viceministrul pentru Comerț din China, Wang Shouwen, citat de Bloomberg.

Într-un mesaj pe Twitter, președintele american, Donald Trump, a anunțat că SUA și China au agreat un acord inițial “foarte cuprinzător”.

Grupul Credit Suisse, dat în judecată de un fost bancher acuzat de spionaj economic în România CITEȘTE ȘI Grupul Credit Suisse, dat în judecată de un fost bancher acuzat de spionaj economic în România

“China a agreat multe schimbări structurale și achiziții uriașe de produse agricole, energie și produse manufacturiere, plus multe altele”, potrivit lui Trump.

Trump a adăugat că tarifele de 25% pe importurile chinezești rămân în vigoare, în timp ce taxele pentru “majoritatea” bunurilor chinezești rămase vor fi reduse la 7,5%.

“Tarifele penalizatoare de 15% programate pentru 15 decembrie nu vor fi aplicate, prin prisma faptului că am ajuns la un acord. Vom începe negocierile pentru faza a doua a acordului imediat”, a precizat acesta.

SUA vor menține tarife de 25% pentru importuri chinezești de 350 miliarde de dolari, în timp ce tarifele în vigoare pentru importuri de 120 miliarde de dolari vor fi reduse de la 15% la 7,5%, conform unui comunicat al Biroului Reprezentantului american pentru Comerț (USTR).

Astfel, Beijingul a acceptat să cumpere produse agricole suplimentare de 32 de miliarde de dolari, în următorii doi ani, față de achizițiile de 24 de miliarde de dolari efectuate în 2017, înainte de începerea războiului comercial. China va mări și achizițiile de produse manufacturate, energie și servicii din SUA.

Statele Unite vor suspenda tarifele pentru importuri din China care urmau să intre în vigoare duminică și vor reduce tarifele existente.

Trump a afirmat ulterior, într-o conferință de presă, că, în opinia sa, achizițiile de produse agricole ale Chinei vor atinge 50 de miliarde de dolari.

Un acord ferm urmează să fie semnat în prima săptămână din ianuarie, la Washingon, de către negociatorii principali.

Acțiunile americane, care se apreciau ușor în primele ore de tranzacționare, au trecut pe scădere după anunțul privind semnarea primei faze a acordului SUA-China.

“Înțelegerea nu este atât de cuprinzătoare pe cât sperau unii jucători, astfel că este complet rezonabil ca piața să se retragă și să marcheze din profituri. Eliminarea tarifelor programate pentru 15 decembrie era deja luată în calcul de piețe”, a comentat Randy Frederick, vicepreședintele case de brokeraj Charles Schwab, citat de MarketWatch.

Bursa americană a urcat la noi maxime istorice joi, după ce Trump a anunțat că este foarte aproape de semnarea unui acord cu China.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
china
tarife vamale
razboi comercial
donald trump
taxe vamale
importuri chinezești