Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor din România, la Profit LIVE: Fondul Proprietatea are o aterizare controlată

Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor din România, la Profit LIVE: Fondul Proprietatea are o aterizare controlată
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 oct 2016

Fondul Proprietatea tinde să devină mai mic, în măsura în care începe să dea toți banii acționarilor, a afirmat la Profit LIVE Dan Paul, președinte al Asociației Brokerilor, în contextul în care a eșuat să aducă titlul peste valoarea nominală chiar și după listarea la Londra. „Mai mult nu poate.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața locală de capital se obișnuiește cu un Fond Proprietatea (FP) care se dimensionează, în sensul că devine mai mic. El este deținut în majoritate de investitori străini, cea mai mare parte americani, iar ei decid uneori că este mai bine ca fondurile să fie lichidate și să-și ia banii, spune Dan Paul, președinte al Asociației Brokerilor.

„Fondul Proprietatea – cum îl văd eu – are o aterizare controlată. El începe să dea absolut toți banii pe care îi are acționarilor”, a declarat acesta. Este consecința faptului că nu a izbutit să depășească în piață valoarea nominală a acțiunilor. „Mai mult nu poate”, a rezumat Paul, care ocupă și un loc în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București.

În ultimii 5 ani, Fondul a vândut pachete consistente la companiile Romgaz Mediaș (SNG), Transgaz (TGN), Transelectrica, Conpet Ploiești (COTE). Ultima ofertă de vânzare accelerată a fost derulată la jumătatea acesteri luni, când FP a înstrăinat, pentru 682 de milioane de lei (151,5 milioane euro), 6,42% din titlurile OMV Petrom.

Fondul a raportat pentru finele lunii septembrie un activ net de 11,35 miliarde lei, în scădere cu 27,42%, până la 15,64 miliarde lei în ianuarie 2011, ultima lună înainte de listarea la Bursa de Valori București.

Discountul de piață s-a redus față de primul an de tranzacționare, însă peste pragul psihologic al valorii nominale nu a trecut niciodată în piața secundară. Dan Paul remarcă faptul că nici aducerea Fondului pe segmentul Specialized Fund Market de pe bursa de la Londra nu a ajutat cu nimic la atingerea acestui obiectiv. „Nu e o mare șmecherie listarea la Londra”, a conchis președintele Asociației Brokerilor.

Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor din România, la Profit LIVE: Fondul Proprietatea are o aterizare controlată

viewscnt
Afla mai multe despre
dan paul
profit live