ASF a strâns sub acoperire date despre piața pensiilor private, într-o operațiune de "mystery shopping"

ASF a strâns sub acoperire date despre piața pensiilor private, într-o operațiune de "mystery shopping"
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2016

Autoritatatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, miercuri, că a efectuat un exercițiu de "mystery shopping" pentru piața pensiilor private obligatorii, Pilonul II de pensii, rezultatele anchetei urmând să fie publicate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Tehnica de ”mistery shopping” (cumpărător secret) este o tehnică de cercetare și investigație, folosită de diverse instituții, pentru a strânge, sub acoperire, informații despre produsele sau serviciile unor companii.

În această operațiune este folosit un investigator care se dă drept cumpărător și care cere, din această ipostază, informații despre produsele și serviciile companiei. Informațiile adunate sunt strânse într-un raport și analizate pentru a fi descoperite eventuale nereguli la companiile cercetate, arată news.ro.

ASF va publica, alături de rezultatele acestei investigații, și un raport de monitorizare efectuat în cazul fondurilor de pensii private din Pilonul II.

DOCUMENT Angajații sunt din nou loviți în viitoarele pensii: Guvernul nu își respectă nici anul viitor promisiunea față de Pilonul II CITEȘTE ȘI DOCUMENT Angajații sunt din nou loviți în viitoarele pensii: Guvernul nu își respectă nici anul viitor promisiunea față de Pilonul II

La sfârșitul lunii decembrie 2015 erau înregistrați pe Pilonul II de pensii 6,56 milioane de participanți, în creștere cu 4,2% față de decembrie 2014.

Contribuția medie a fiecărui participant în decembrie 2015 a fost de 113,21 lei, în creștere cu 27% față de perioada similară a anului precedent.

Activele fondurilor de pensii de pe Pilonul II au ajuns, la sfârșitul lui 2015, la 5,8 miliarde euro, pe fondul creșterii numărului de participanți și a contribuției medii. Valoarea a crescut cu 29% față de finalul lui 2014.

Fondurile de pensii de pe Pilonul II au plasat  circa două treimi din banii strânși din contribuții în titluri de stat, instrumentele considerate cu cel mai mic risc, dar care, de multe ori, aduc și câștiguri mai scăzute decât alte forme de plasament.

În România există șapte administratori de fonduri de pensii private pe pilonul II: Metropolitan Life, NN Pensii, BCR, Aegon, BRD, Generali și Allianz-Țiriac.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
pilonul
pensii
mistery