Începuturi

Florin Cîţu
Florin Cîţu
scris 2 sep 2015

În toamna anului 1990 mă urcam în tren cu o geantă plină de haine cu destinația Ungaria. Nu știam exact unde mergem, trei prieteni, dar știam că este undeva aprope de graniță. Încercam să vindem haine din România, iar cu banii câștigați să ne cumpărăm casete cu muzică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce nu mergeam la noi cu bani pe care să-i schimbăm în forinți? Simplu. Prețul la care cumpăram hainele din România era mult mai mic decât prețul pe care îl primeam în Ungaria. Făceam profit și aveam o putere de cumpărare mai mare.

Ca mine au acționat milioane de români. Mulți și-au construit averi de pe urma unor acțiuni similare în Turcia, Serbia și Ungaria. Mergeau cu marfa din România pe care o doreau cei din străinătate, de obicei bunuri textile și aduceau înapoi ce voiau și nu găseau românii.

În acei ani a avut loc o explozie a antreprenoriatului. Explozia venea după jumătate de secol în care antreprenoriatul a supraviețuit doar pe piață neagră și mai ales în orașele de la granița de vest și în portul Constanța. Oricât a încercat comunismul nu a putut să elimine ceea ce vine natural pentru o mare parte dintre oameni, să caute și să găsescă soluții pentru a îmbunătăți propria bunăstare. Nu a fost niciun plan făcut de guvern, nu exista un minister al antreprenoriatului. Exista doar motivația fiecăruia de a face o viață mai bună pentru ei și pentru familiile lor.

Cred că în acea perioadă a fost introdusă în cultura populară după 1989 și ideea de profit. Acești pioneri ai antreprenoriatului, fără niciun fel de pregătire formală, știau un singur lucru - orice afacere merita dacă la sfârșit veniturile erau mai mari decât cheltuielile.

Bineînțeles că și în comunism exista această idee, venituri mai mari decât cheltuieli. Cu o diferența majoră. Profitul în societate era distribuit de stat. În anii 1990, pentru prima dată după mult timp, oamenii au simțit că dacă muncesc profitul le rămâne lor în totalitate (după taxe bineînțeles). Exista o motivație puternică pentru mulți români să părăsească locul de muncă de la stat și să înceapă o afacere pe cont propriu.

Unii dintre ei au știut să reinvestească profiturile. Alții au cheltuit și ultimul leu câștigat. Dar toți acei antreprenori, ca și antreprenorii de astăzi, ofereau până la urmă un bun public.

Florin Cîțu este analist financiar

viewscnt
Afla mai multe despre
florin citu