Agro TV: Piatră de temelie așezată în România pentru cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa. "Trebuie să găsim o metodă să evităm specula."

Agro TV: Piatră de temelie așezată în România pentru cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa. "Trebuie să găsim o metodă să evităm specula."
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2023

Cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa, pregătită să fie ridicată în România, în comuna Făgețelu, județul Olt, printr-o investiție totală de peste 30 de milioane de euro, are "piatra de temelie" așezată, iar până în primăvară o parte va fi finalizată, permițând începerea colectării lânii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fabrica va furniza, în principal, produse fono și termo izolante din lână, dar se va ocupa și cu valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, îngrășămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii, arată Agro TV.

România - al doilea mare exportator și importator de grâu din UE CITEȘTE ȘI România - al doilea mare exportator și importator de grâu din UE

În perioada următoare, toate asociațiile de oieri din țară vor fi contactate, pentru a se întâlni și a pune la cale procedurile prin care va fi colectată și transportată lâna către fabrică.

”Am permisiunea să vă dau o veste bună. Ani de zile s-a încercat să se facă o fabrică unde să se colecteze și să se prelucreze lâna. În sfârșit s-a făcut un proiect care a fost aprobat, se va face o fabrică de lână în comuna Făgețelu, județul Olt. În luna mai s-a pus piatra de temelie a acestei fabrici, așa că, până în primăvară, o parte din ea va fi gata și putem începe colectarea lânii.

Este un proiect mare, de 30 de milioane de euro. S-au certificat european toate produsele care se vor face acolo.

Trebuie să găsim o metodă să colectăm lâna din România, în așa fel încât să evităm specula. Nu vrem ca cineva să meargă să ia lâna cu 50 de bani de la oieri și să o ducă la fabrică. Totul va fi pe atestat de producător, direct de la fermier. Anunț toți fermierii și asociațiile că, spre sfârșitul lunii iunie, toate asociațiile vor fi contactate pentru o întrunire în legătură cu procesul și procedurile de colectare a lânii.

Se vor stabili, de comun acord, proceduri și angajamente multianuale predictibile. Vom face cu fiecare fermier contracte pe cel puțin 5 ani, vom asigura inclusiv sacii pentru lână, ca să știm exact ce lână a dat fiecare fermier. Vrem să lucrăm cu asociațiile din fiecare județ, în fiecare județ să fie colectată lâna și apoi adusă la Făgețelu”, a precizat Constanța Ștefan, președinta Cooperativei Agricole Țara Loviștei, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

viewscnt
Afla mai multe despre
lana
oieri