ANALIZĂ Cât de rentabilă a fost stocarea cerealelor. Rapița - o alegere păguboasă

ANALIZĂ Cât de rentabilă a fost stocarea cerealelor. Rapița - o alegere păguboasă
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2018

Stocarea porumbului și a florii soarelui s-a dovedit a fi ușor avantajoasă, în vreme ce stocarea rapiței a fost o alegere păguboasă, conform prețurilor de la începutul acestei luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acest lucru se mai poate schimba pentru unele produse, în lunile care vor veni. De exemplu, prețul grâului, deși în contractele futures de pe burse se vede doar o creștere nesemnificativă, poate fi influențat de nevoile procesatorilor locali și poate avea o evoluție variabilă, în funție de zonă, arată o analiză a AgroGo, platformă online de informare și tranzacționare a cerealelor.

Cum a evoluat prețul principalelor culturi de la recoltare și până la începutul acestei luni:

Porumbul: având ca referință prețul CPT Constanța, prețul din perioada recoltării (octombrie 2017) era de aprox 630 lei/tonă, iar acum este în jurul valorii de 660 lei/tonă, cu 30 lei/t mai mare decât în perioada recoltării. Perspectivele sunt relativ bune, cu contracte futures la burse în ușoară creștere.

Grâul: la recoltare (iulie 2017) prețul mediu CPT Constanța era în jurul valorii de 725 lei/tonă. În această săptămână, prețul este în jurul valorii de 710 lei/tonă. Astfel prețul grâului este actualmente cu 15 de lei mai mic decât în perioada recoltării.

GRAFIC Indicele Dow Jones se prăbușește cu peste 1.000 de puncte. Cea mai mare cădere nominală din istoria bursei americane. Indicele fricii se dublează CITEȘTE ȘI GRAFIC Indicele Dow Jones se prăbușește cu peste 1.000 de puncte. Cea mai mare cădere nominală din istoria bursei americane. Indicele fricii se dublează

Floarea soarelui: prețul acestei oleaginoase este în creștere în această perioadă. Dacă în perioada recoltării, în septembrie 2017, prețul mediu (CPT Constanța) era în jurul valorii de 1.315 lei/tonă, astăzi prețul a ajuns la 1.330 lei/tonă (în intervalul de la recoltare până acum, prețul a fost semnificativ mai mic). Avem deci un preț ușor mai mare acum decât la recoltare .

Rapița: pentru prețul rapiței vom folosi ca și referință prețul de la bursa MATIF Paris, pentru că acesta este destul de fidel urmat și de prețul din piața locală (cu un decalaj relativ constant). Din păcate, la rapiță vedem o scădere semnificativă a prețului. În perioada recoltării (iulie 2017) prețul mediu era de 1.730 lei/tonă (la bursă) în vreme ce prețul curent este de 1.610 lei/tonă, ceea ce înseamnă că de la recoltare și până acum prețul a scăzut cu mai mult de 100 lei/tonă. Perspectivele nu sunt prea grozave, prețurile futures de la bursă arată o ușoară tendință de scădere. Chiar dacă prețurile din această perioadă sunt mult mai mici decât cele de anul trecut, rapița continuă să râmănă o cultură profitabilă și la acest preț.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
agro go