Fermierii care ard miriștile riscă reducerea subvențiilor sau chiar excluderea de la plată

Fermierii care ard miriștile riscă reducerea subvențiilor sau chiar excluderea de la plată
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2020

Arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente este interzisă, iar fermierii care au solicitat plăți directe în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin riscă sancțiuni care vizează reducerea sau chiar excluderea de la plată, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente este o normă promovată prin măsuri legislative, care contribuie la stabilizarea sau reducerea concentrațiilor de gaze cu efect de seră și este important ca fermierii să conștientizeze că arderea miriștilor, a resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor de pe terenurile arabile are consecințe negative asupra solului și mediului înconjurător", precizează APIA, potrivit Agerpres.

ANALIZĂ Piața auto din România: creștere puternică a cererii pentru electrice și hibride CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Piața auto din România: creștere puternică a cererii pentru electrice și hibride

Potrivit APIA, una dintre cerințele obligatorii pentru fermieri aferentă standardului pentru bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor GAEC 6, "Menținerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicția de a incendia miriștile arabile", încadrat în domeniul "Mediu, schimbări climatice, bunele condiții agricole ale terenurilor", aspectul "Sol și stoc de carbon", se referă la interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente.

În anul de cerere 2020, totalul suprafeței de teren arabil și pajiști permanente arsă de către fermierii care au încălcat cerința obligatorie GAEC 6.2 (Este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente), aferentă standardului pentru bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor GAEC 6 "Menținerea nivelului de materie organic din sol, inclusiv interdicția de a incendia miriștile arabile" este de 2.031,03 hectare.

Datele APIA arată că în lunile februarie, martie și aprilie s-au înregistrat cele mai mari suprafețe arse, respectiv în februarie: 824,34 ha, martie - 290,17 ha și aprilie - 561,99 ha.

"Arderea mirștilor și a resturilor vegetale afectează sechestrarea carbonului în sol. Astfel, crește riscul la eroziune și în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră. Fermierii trebuie să devină conștienți că intensificarea producerii incendiilor miriștilor și resturilor vegetale pe terenul arabil crește riscul la eroziune a solului și în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră", precizează agenția.

viewscnt
Afla mai multe despre
miriste
incendiu
apia