Jumătate din podgoriile lumii, amenințate de încălzirea globală cu 2 grade Celsius

Jumătate din podgoriile lumii, amenințate de încălzirea globală cu 2 grade Celsius
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2020

Mai mult de jumătate dintre regiunile viticole actuale ar putea să dispară în condițiile unei încălziri globale cu 2 grade Celsius - obiectivul Acordului de la Paris, conform unui studiu publicat în jurnalul științific PNAS, citat de AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit studiului, 56 de procente din regiunile viticole ar putea să nu mai fie adecvate pentru culturile viticole actuale în cazul unei încălziri cu 2 grade Celsius. Dacă temperaturile vor crește cu 4 grade Celsius, 85 de procente din aceste regiuni ar putea să nu mai fie adecvate pentru culturile viticole actuale. Acest ultim scenariu este din ce în ce mai des luat în calcul de oamenii de știință, scrie Agerpres.

Exporturile de vin ale Republicii Moldova au atins maximul ultimilor cinci ani CITEȘTE ȘI Exporturile de vin ale Republicii Moldova au atins maximul ultimilor cinci ani

Alte regiuni, în schimb, ar deveni favorabile pentru producția de vin.

Deloc surprinzător, regiunile cu o climă deja caldă ar fi cele mai afectate, țările mediteraneene precum Italia sau Spania pierzând aproximativ 65 de procente din podgorii, cu un câștig teritorial mic (sub 10 procente), notează AFP.

Pe de altă parte, regiunile viticole aflate la latitudini mai ridicate, precum Noua Zeelandă sau nordul Statelor Unite, ar câștiga terenuri cultivabile, de la 15 procente la 100 de procente, în funcție de soiurile de struguri.

Țările din zonele temperate, precum Franța sau Germania, ar înregistra tot atâtea pierderi ca și câștiguri (în jur de 20 de procente).

viewscnt
Afla mai multe despre
podgorii
incalzire globala