Ministrul Agriculturii: Prețurile au crescut peste tot. Nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană

Ministrul Agriculturii: Prețurile au crescut peste tot. Nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2022

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că în România nu este cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană (UE) și că poate dovedi acest lucru, și admite că prețurile au crescut peste tot în țările UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Prețurile au crescut peste tot în Uniunea Europeană și la noi au crescut, este o realitate, dar nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană. Dacă nu credeți, să îmi dați posibilitatea să vă arăt prețurile din țările unde eu am fost și pe care le-am fotografiat ca să fac o comparație", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit Agerpres.

România, cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani CITEȘTE ȘI România, cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani

Întrebat cum explică prețul carcasei de porc din România de 220 de euro, față de media din UE de 208 euro, Daea a răspuns că nu a văzut carne de porc mai ieftină ca în România.

"Am această preocupare de a cunoaște exact despre ce este vorba în fiecare loc și a mă interesa cum pot face eu în țară cât mai mult și cât mai bine. Am fost în UE și mă duc iarăși săptămâna viitoare și în fiecare țară atunci când ajung mă duc în unitățile comerciale. Nu am văzut nicăieri o carne mai ieftină decât în România, în țările în care am fost", a susținut el.

Daea a afirmat că sunt magazine în România, în București și în țară, unde jambonul de porc este la 18 lei/kg, iar cotletul 19 lei/kg, dar recunoaște că prețurile au crescut în ultima perioadă din cauza influențelor de piață și a celor externe.

"De ce au crescut aceste prețuri? Sunt legate de trei mari factori. Primul este oferta de piață. Noi am avut și avem o problemă cu pesta porcină africană și, trebuie să recunoaștem, ne obligă realitatea să spunem acest lucru. A doua problemă: prețurile au crescut peste tot în Europa, iar datele din statisticile UE spun că aceste creșteri sunt cu 40-50% mai mari la produse agroalimentare. Avem și acel necaz de lângă noi, unde nu mai vorbesc oamenii ci vorbesc armele, și atunci când vorbesc armele se strică regulile peste tot (...) cu influențe asupra prețurilor. Al treilea factor: scumpirea inputurilor (...). Gazele, energia s-au scumpit peste tot, iar ele prin preț sunt elemente constitutive ale costului de producție", a adăugat șeful MADR.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a precizat că primul interes al MADR și al Guvernului este să facă absolut tot ca să realizeze producțiile agricole într-un an extrem de greu din punct de vedere al secetei. "Nu este robinetul ploilor în mâna lui Petre Daea. Este în mâna lui Petre Daea preocuparea pentru irigații. Și o face tot timpul, zi de zi, și iar noaptea. Ați avut această curiozitate să mă vedeți și noaptea la lanternă sau la lumina telefonului. Acestea sunt cauzele", a subliniat Daea.

În ceea ce privește evoluția prețurilor alimentelor până la Crăciun, oficialul MADR a transmis că nu sunt motive ca acestea să crească în continuare. "Uitați-vă la Carrefour, de exemplu, deși nu am vrut să vă dau nume, să vedeți reduceri de preț. De ce? Pentru că o cere piața. Nu sunt elemente obiective care să constituie o asemenea traiectorie a creșterii prețului, pentru că prețul la materia primă s-a stabilizat, prețurile la gaze și electricitate s-au stabilizat. V-aș ruga, dacă îmi dați și mie sprijin și vă rămân recunoscător, să nu mai introduceți în discuția aceasta publică că se scumpesc alimentele. Omul aude și îi e și frică să mai iasă din casă. E adevărat că există și situația în care unii vor să profite.(...) dar nu o să ajungem să cumpărăm cu 60 de lei kg de carne. Nu se va întâmpla să ajungem acolo. E adevărat că situația este dificilă, o simt și sunt alături de toți și de aceea gândim să facem ceva pentru țara asta", a concluzionat ministrul Agriculturii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
preturi