Ministrul Agriculturii spune că va corecta "abuzurile" unor retaileri față de procesatorii și producătorii români

Ministrul Agriculturii spune că va corecta "abuzurile" unor retaileri față de procesatorii și producătorii români
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2020

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri că va corecta "abuzurile" unor retaileri care au introdus taxe suplimentare ascunse, discriminatorii față de procesatorii și producătorii români, prin implementarea directivei europene privind practicile comerciale neloiale în legislația națională.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În zilele acestea am reluat discuțiile privind Programul Național Strategic și la întâlnirea pe care am avut-o alaltăieri (luni n.r.), foarte mulți dintre producătorii români și cooperative, care au contracte cu marile lanțuri de retail, ne-au spus că în momentul în care a apărut Legea 28/2020 s-a permis retailerilor să perceapă iarăși tot felul de taxe - reducere conform contract, discount de volum, reducere ulterioară raportată la cifra de afaceri, remiză lunară - sigur că aceste taxe poartă denumiri diferite în funcție de rețeaua respectivă. Au revenit cu aceste taxe, care sunt discriminatorii față de procesatorii și producătorii români", a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferință de presă.

Acesta a precizat că unii retaileri fac promoții cu produse românești, pentru că există o sensibilitate și o anumită dorință a consumatorului român de câțiva ani de zile pentru astfel de produse, după care sunt comercializate alte tipuri produse, scrie Agerpres.

KPMG a închiriat 8.500 metri pătrați în proiectul office Miro, dezvoltat de Speedwell, companie fondată de antreprenorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen CITEȘTE ȘI KPMG a închiriat 8.500 metri pătrați în proiectul office Miro, dezvoltat de Speedwell, companie fondată de antreprenorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen

"Vreau să le atrag atenția public, prin intermediul dumneavoastră, am avut întâlniri cu domniile lor și o să mai avem întâlniri, pentru că vrem să transmitem și avem pregătit textul de ordonanță prin care implementăm această directivă privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderile în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar. Este directiva 633/2019 pe care trebuie să o implementăm până în mai anul viitor. Avem textul de ordonanță și în curând o să-i dăm drumul. (...) Am crezut că semnalele noastre și ale producătorilor și procesatorilor români au fost clar înțelese. Noi oricum o să dăm drumul la această ordonanță ca să reparăm aceste abuzuri în opinia mea", a precizat Adrian Oros.

Întrebat care sunt mai exact aceste abuzuri făcute de retaileri, ministrul a răspuns: "Abuzurile sunt taxe suplimentare ascunse, în funcție de retailer". "Foarte mulți producători, chiar cooperativele care au produse de calitate, în cantitate suficientă pot să asigure o anumit ritmicitate și au contracte, au spus că după apariția acestei legi au fost reintroduse aceste taxe ascunse și s-a prelungit iarăși termenul de plată. Unii, nu toți, comit asemenea abuzuri, de aceea folosesc acest prilej, pentru că știu cu siguranță că ei se uită la noi și vreau să își corecteze această manieră de a lucra cu producătorii și cu procesatorii, care de regulă în România sunt mici", a adăugat șeful MADR.

Legea nr. 28/2020 care modifică o serie de prevederi ale Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost promulgată de către președintele României în data de 27 martie 2020. Noua reglementare este mai flexibilă în ceea ce privește regimul anterior și permite trecerea de la o interdicție absolută a taxelor și serviciilor între retaileri și furnizori, la o permisiune condiționată.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
adrian oros
retailer