Proiect: Sprijinul financiar pentru producția de usturoi ar putea crește la 3.000 de euro/hectar

Proiect: Sprijinul financiar pentru producția de usturoi ar putea crește la 3.000 de euro/hectar
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2019

Autoritățile intenționează să majoreze la 3.000 de euro/hectar sprijinul financiar acordat pentru susținerea producției de usturoi în condițiile în care cuantumul de 1.000 de euro/ha acordat până în prezent reprezintă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, un procent insuficient pentru susținerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului, se arată într-un proiect de hotărâre publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit proiectului de act normativ, valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor va fi de 13.950 lei/hectar, echivalentul în lei a 3.000 euro/hectar, fără a depăși valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută în Regulamentul de minimis în sectorul agricol, potrivit Agerpres.

"Cultura de usturoi are un potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcționării în condiții de piață echitabile în context concurențial. În România, suprafața cultivată cu usturoi, în anul 2017, a fost de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone. Majoritatea suprafețelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiți în ferme de familie. În perioada 2010-2017, trendul general al producției a fost descrescător. În anii 2016 și 2017 producția de usturoi a înregistrat un declin. Comparativ cu anul 2010, în anul 2017 producția de usturoi a scăzut cu 11,5 mii tone", se arată în Nota de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre.

viewscnt
Afla mai multe despre
usturoi
ministerul agriculturii
productie