România are cel mai mare grad de risc la pesta porcină africană, din cauza apropierii de Ucraina

România are cel mai mare grad de risc la pesta porcină africană, din cauza apropierii de Ucraina
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 1 mar 2016

România înregistrează în prezent cel mai mare grad de risc sesizat vreodată în cazul pestei porcine africane, din cauza distanței foarte mici, de circa 150 kilometri, care desparte țara de cel mai apropiat focar al acestei boli din Ucraina. Analizele efectuate până la acest moment de autorități, inclusiv la porcii mistreți din Delta Dunării, nu au identificat însă cazuri de boală pe teritoriul României, la animalele domestice sau la cele sălbatice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Un document oficial, consultat de Profit.ro, relevă faptul că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (ANVSVA) consideră că “în prezent, România se află la cel mai mare grad de risc înregistrat vreodată față de boala pesta porcină africană”.

Gradul mare risc de rezultă din distanța foarte mică de la frontiera României, respectiv de la Rezervația Biosferei Delata Dunării, până la cel mai apropiat focar de pestă porcină africană, situat la Mycolaiv în Ucraina. Cei 150 kilometri care despart Delta de Mykolaiv reprezintă o zonă foarte mică pentru extinderea pestei, iar animalele sălbatice, precum porcii mistreți, pot traversa cu ușurință Dunărea și ajunge în Deltă, pe teritoriul românesc.

Conform datelor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în Delta Dunării există în prezent peste 500 de mistreți, 1800 de șacali și 1200 de vulpi.

România are cel mai mare grad de risc la pesta porcină africană, din cauza apropierii de Ucraina

ANVSVA arată că, în ultimele două luni, în Delta Dunării au fost vânați 14 porci mistreți, iar rezultatele analizelor pentru depistarea virusului pestei porcine africane au fost negative în cazul tuturor exemplarelor.

“Până în momentul de față, pe teritoriul României nu au fost descoperite cazuri de peste porcină africană la animalele domestice sau la cele sălbatice, astfel România situându-se în grupul țărilor libere de această boală”, arată documentul citat.

Din fericire, virusul pestei porcine africane nu prezintă pericol pentru cetățeni, deoarece boala nu se transmite de la animal la om.

Autoritățile au luat măsuri pentru prevenția răspândirii pestei procine africane, inclusiv în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Național pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar ANSVSA a transmis Comisiei Europene un program de monitorizare și supraveghere pentru această boală în județele de la granița cu Ucraina și Republica Moldova.

Presa locală a relatat, de altfel, din surse oficiale, că au fost întărite controalele la aceste puncte de trecere a frontierei în privința produselor de origine animală, iar cele care provin din Ucraina sunt chiar consficate.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina
africana
ucraina
delta dunarii
analize