Statul face primii pași spre o investiție promisă în Planul Național de Relansare și Reziliență - depozite regionale de cereale. "Panica din starea de urgență a suprasolicitat lanțurile de aprovizionare."

Statul face primii pași spre o investiție promisă în Planul Național de Relansare și Reziliență - depozite regionale de cereale. "Panica din starea de urgență a suprasolicitat lanțurile de aprovizionare."
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 ian 2021

Statul face primii pași înspre demararea unei investiții promise în Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) al României, ce ar urma să fie finanțat din fonduri UE de peste 30 miliarde euro destinate sprijinirii recuperării economice a statelor UE afectate de pandemia COVID-19, investiție constând în construirea a 5 depozite regionale de cereale, necesară după ce s-a constatat oficial că "Panica generată de instituirea stării de urgență a condus la suprasolicitarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente și a altor bunuri necesare asigurării hranei populației".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), transferată anul trecut din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în cea a Secretariatului de Stat al Guvernului (SGG), a lansat o consultare de piață în vederea organizării ulterioare a unei licitații de achiziție de servicii de elaborare de studii de fezabilitate pentru obiectivul de investiții "Realizare depozite regionale de cereale", cu capacitate totală de stocare de 155.000 de tone.

"Obiectivul de investiții vizează construirea unor depozite de cereale (pentru grâu) de tip silozuri celulare pentru păstrarea pe termen îndelungat a produsului depozitat (...). Depozitele regionale sunt prevăzute a fi amplasate în următoarele regiuni: Județul Ialomița (capacitate de stocare: 30.000 tone); Județul Sibiu (35.000 tone); Județul Sălaj (15.000 tone); Județul Bacău (35.000 tone); Județul Caraș-Severin (40.000 tone)", se menționează în documentația consultării de piață.

Apple repară trei vulnerabilități de iPhone și iPad CITEȘTE ȘI Apple repară trei vulnerabilități de iPhone și iPad

Valoarea totală maximă a investiției în cele 5 depozite este estimată la 125 milioane lei cu tot cu TVA, adică circa 25,6 milioane euro la cursul de schimb actual. În PNRR, valoarea prevăzută a investiției este de 30 milioane euro.

Silozurile vor conține celule cilindrice verticale din beton armat cu diametru maxim de 12 metri și vor trebui să dispună de o capacitate instalată minimă de încărcare/descărcare de 125 tone pe oră. Durata minimă de funcționare va fi de 42 de ani.

Potrivit documentului citat, depozitele vor  fi amplasate pe terenuri proprietate de stat puse la dispoziție de către ANRSPS în comuna Var (județul Sălaj), comuna Dridu (județul Ialomița), comuna Orbeni (județul Bacău), strada Frigoriferului din Sibiu și comuna Păltiniș (județul Caraș Severin).

Ministrul Transporturilor anunță că ministerul este pregătit să semneze contractul pentru studiul de fezabilitate al autostrăzii Ploiești-Brașov CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor anunță că ministerul este pregătit să semneze contractul pentru studiul de fezabilitate al autostrăzii Ploiești-Brașov

PNRR prevede investiții de 56 milioane euro în dezvoltarea infrastructurii de stocare a medicamentelor, echipamentelor medicale și a altor echipamente destinate gestionării situațiilor de urgență și de 68 milioane euro în construirea a 5 depozite regionale de cereale (30 milioane euro), 2 depozite pentru resurse energetice (30 milioane euro) și 4 depozite frigorifice destinate păstrării stocurilor strategice de alimente pentru situații de criză (8 milioane euro), scopul fiind "creșterea rezilienței resurselor de hrană (grâu și alimente) și energetice la întreg spectrul de amenințări, inclusiv hibride, prin asigurarea resurselor materiale din rezervele de stat, necesare autorităților pentru răspunsul și intervenția în situații excepționale".

"Panica generată de instituirea stării de urgență a condus la suprasolicitarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente și a altor bunuri necesare asigurării hranei populației. Situația creată a scos în evidență faptul că, în situații de criză, cum ar fi seceta, crizele alimentare și alte situații asemănătoare, fără îmbunătățirea capacităților de depozitare la nivel regional, există riscul neîndeplinirii parametrilor scontați în punerea pe piață a stocurilor de produse alimentare solicitate", se arată în document.

Deocamdată, până va dispune de cele 5 depozite regionale proprii, ANRSPS caută la antreprenori din mediul privat spații de stocare pentru până la peste jumătate de milion de tone de grâu din rezerva strategică a României. Administrația a lansat la finalul anului trecut o licitație în acest scop, pentru a achiziționa servicii de depozitare (păstrare și conservare) de grâu de panificație, pe o perioadă de 10 ani.

Marea Britanie le oferă stimulente financiare cetățenilor UE pentru a părăsi benevol Regatul Unit CITEȘTE ȘI Marea Britanie le oferă stimulente financiare cetățenilor UE pentru a părăsi benevol Regatul Unit

Cantitatea de cereale care urmează a fi dată spre depozitare poate varia între 260.000 și 570.000 de tone. Valoarea acordului-cadru care urmează a fi semnat, cu durata de 10 ani, este estimată între 149,13 milioane lei și aproape 327 milioane lei.

Termenul limită de primire a ofertelor este 8 februarie 2021. Acordul-cadru scos la licitație este împărțit în 52 de loturi, care prevăd cantități de minimum 5.000 și maximum 11.000 de tone.

În aprilie 2020, în condiții de stare de urgență, Guvernul a decis prin ordonanță militară interzicerea exporturilor de cereale din România. ”Primesc un semnal de alarmă privitor la ceea ce se întâmplă pe piața cerealelor și aici nu ne putem permite să acceptăm ca, din lăcomie, unii proprietar de cantități de cereale să trimită la export să ne lase fără grâu. (...) Datele preliminare pe care le-am primit în luna martie arată un adevărat dezmăț în materie”, declara atunci premierul Ludovic Orban. Interdicția a fost însă ridicată după nu mult timp, după ce Comisia Europeană și-a exprimat dezaprobarea față de decizia statului român.

viewscnt
Afla mai multe despre
depozitare cereale
depozite regionale cereale
rezerva strategica cereale romania