Uniunea Europeană ar putea deveni importator net de cereale din cauza obiectivelor de mediu

Uniunea Europeană ar putea deveni importator net de cereale din cauza obiectivelor de mediu
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iun 2021

Obiectivele Uniunii Europene privind reducerea impactului agriculturii asupra mediului ar putea reduce semnificativ producția agricolă și ar putea transforma blocul comunitar într-un importator net de cereale, avertizează Asociația Europeană a Producătorilor de Cereale (Coceral), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform strategiei "de la fermă la furculiță" a Comisiei Europene, stabilită anul trecut, obiectivele pentru 2030 includ extinderea producției organice la 25% din terenul agricol, de la 8% în prezent, și reducerea folosirii pesticidelor cu 50%, scrie Agerpres.

Peste 150 de angajați ai unui spital din Texas au fost concediați sau au demisionat după ce au refuzat să se vaccineze CITEȘTE ȘI Peste 150 de angajați ai unui spital din Texas au fost concediați sau au demisionat după ce au refuzat să se vaccineze

Obiectivele au fost criticate de reprezentanții agricultorilor, care le-au caracterizat ca fiind nerealiste, ceea ce arată diviziunile între standardele de mediu care au dus la negocieri privind programul multianual al UE de subvenționare a agriculturii.

Propusele obiective de mediu ar putea duce la scăderea producției UE de grâu comun, principala cultură de cereale a blocului comunitar, la aproximativ 109 milioane de tone în 2030, de la aproximativ 128 milioane de tone așteptate în acest an, conform scenariului mediu al Coceral.

UE este un exportator major de grâu, deși depinde de porumbul importat.

"Deci, nu vom mai fi unul dintre cei mai mari exportatori, dar poate vom fi unul dintre cei mai mari importatori", a afirmat Oliver Balkhausen, membru al Board-ului Coceral și director de cercetare la Archer Daniels Midland.

SURPRIZĂ Lipsa de personal din agricultură face prima victimă. Ferma Caprele Irinucăi, un brand de familie indicat drept \ CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Lipsa de personal din agricultură face prima victimă. Ferma Caprele Irinucăi, un brand de familie indicat drept "una dintre mândriile județului Iași", oprește producția și se retrage de pe piață tocmai când a intrat pe profit

De asemenea, obiectivele de mediu ar putea spori dependența UE de importurile de rapiță, prin reducerea suprafeței cultivate. Astfel, UE ar urma în mod potențial să importe peste zece milioane de tone de rapiță, față de aproximativ șase milioane de tone în prezent, arată datele Coceral.

Riscurile destabilizării piețelor agricole și problemele de mediu din alte părți ale lumii arată că UE are nevoie de o evaluare de impact detaliată a obiectivelor sale de mediu, apreciază Coceral. 

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
cereale