Valoarea producției agricole a scăzut

Valoarea producției agricole a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2021

Valoarea producției agricole a scăzut cu 15,4% în 2020, pe fondul unui declin de 21,5% al producției vegetale și al unor scăderi de 1,2% consemnate atât de producția animală cât și de serviciile agricole, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Valoarea producției ramurii agricole s-a cifrat la 81,4 miliarde de lei prețuri curente, în condițiile realizării unei producții vegetale de 52,8 miliarde de lei și unei producții animale de 26,7 miliarde de lei. Valoarea serviciilor agricole a fost de 1,8 miliarde de lei, scrie Agerpres.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

"În anul 2020, structura valorii producției ramurii agricole a prezentat modificări semnificative în comparație cu anul precedent. Ponderea producției vegetale a fost de 64,9%, cu 5,1 puncte procentuale în scădere față de anul anterior, producția animală de 32,9%, cu 4,9 puncte procentuale în creștere față de anul anterior, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2,2%", precizează INS.

În ceea ce privește producția vegetală în anul 2020, pe principalele grupe de culturi, creșteri ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la legume, inclusiv pepeni (+4,2 puncte procentuale), fructe și struguri (+3,6 puncte procentuale), plante de nutreț (+1,2 puncte procentuale) și la cartofi (+1,0 puncte procentuale) iar scăderi la cereale (-7,6 puncte procentuale), alte grupe de produse (- 1,6 puncte procentuale) și plante uleioase (-0,8 puncte procentuale).

Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021 CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021

Structura valorii producției animale în anul 2020, pe principalele specii și grupe de produse, prezintă creșteri ale ponderilor valorii producției la ovine și caprine (+0,7 puncte procentuale), produse obținute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (+0,6 puncte procentuale), bovine (+0,4 puncte procentuale) și alte grupe de produse (+0.2 puncte procentuale) și scăderi la păsări (-1,4 puncte procentuale) și porcine (-0,5 puncte procentuale).

Potrivit precizărilor INS, producția ramurii agricole este determinată conform metodologiei Eurostat privind "Conturile Economice pentru Agricultură" și cuprinde: valoarea tuturor producțiilor de produse agricole (inclusiv valoarea producției de vin obținută în unitățile agricole care nu dispun de instalații industriale de vinificație) și valoarea serviciilor agricole efectuate de unitățile specializate. Această producție nu cuprinde: valoarea consumului de sămânță din producție proprie pentru culturile la care însămânțările care se fac toamna, valoarea strugurilor utilizați în producția de vin a unităților agricole care nu dispun de instalații industriale de vinificație, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea ouălor puse la incubat și pierderile la producători după recoltare.

În plus, producția ramurii agricole cuprinde valoarea activităților secundare neagricole neseparabile și este diminuată cu valoarea laptelui transformat în derivate (produse obținute din prelucrarea laptelui) în aceeași fermă. Activitățile secundare neagricole neseparabile sunt activități legate direct de producția agricolă care nu pot fi separate de activitatea agricolă principală din punct de vedere al costurilor (exemplu producerea brânzeturilor în ferma zootehnică).

Producția ramurii agricole este exprimată în prețuri de bază (prețurile la producător la care se adaugă subvențiile pe produs și se scad impozitele pe produs) ale fiecărui an. 

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultura
ins