Apa Nova are un program de investiții de aproximativ 230 de milioane de euro pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă și canalizare și creșterea siguranței sistemului de alimentare cu apă în situații de urgență, precum seisme sau poluare

Apa Nova are un program de investiții de aproximativ 230 de milioane de euro pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă și canalizare și creșterea siguranței sistemului de alimentare cu apă în situații de urgență, precum seisme sau poluare
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 9 dec 2022

Apa Nova are un amplu program de investiții, pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canalizare, în Capitală, care se va întinde pe mai mulți ani și care ajunge la aproximativ 230 de milioane de euro. Prin extinderea contractului de concesiune, Apa Nova va asigura în următorii 11 ani fondurile necesare derulării programului investițional.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Andrei Hoștiuc, director general Adjunct Apa Nova anunță că Apa Nova a demarat acum aproximativ 18 luni implementarea programului investițional, în valoare de 230 de milioane de euro.

Potrivit oficialului Apa Nova, ”investițiile vizează, în primul rând, extinderea rețelelor de apă cu aproximativ 125 km și canalizare cu aproximativ 89 km, conform MasterPlanului de apă și canalizare, în vederea creării premisei de evoluție sustenabilă a zonei metropolitane și asigurării accesului la servicii de utilitate publică pe străzile necadastrate și nesistematizate, valoarea acestui program multianual ridicându-se la 81 milioane de euro, cu dată de finalizare în 2027”.

”Implementăm proiecte pentru adaptarea infrastructurii de apă la nevoile actuale și la dezvoltarea urbană prin redimensionarea sistemului de distribuție a apei în București și în zonele limitrofe, proiect investițional de care vor beneficia peste 645.000 de locuitori ai Capitalei, fiind alocate, de asemenea, fonduri în valoare de aproximativ 58 milioane de euro”, a arătat Andrei Hoștiuc.

Apa Nova implementează proiecte pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea riscurilor de inundație în zonele depresionare, prin reabilitări, redimensionări și construirea de sisteme separative la rețeaua de canalizare, fiind alocate fonduri de aproximativ 90 milioane de euro.

Hoștiuc a afirmat că până la finalul anului sunt deja 38,5 milioane de euro cheltuiți în cadrul programului de investiții, reprezentând 42 de kilometri de rețea de apă reabilitați, redimensionați și peste 30 de km de rețea de canalizare,

Pentru anul viitor, Apa Nova are un buget de 21,5 milioane de euro doar pentru programul de investiții obligatoriu și ținta companiei este ca în 2023-2024 să facă aproximativ 50 de km de rețea de apă și 40 de km de rețea de canalizare.

Andrei Hoștiuc a ținut să precizeze că Apa Nova are separat investiții pentru nivelurile de servicii, înlocuirea rețelelor de azbociment, anul acesta fiind înlocuiți 10 km.

O altă axă strategică a programului de investiții vizează creșterea siguranței sistemului de alimentare cu apă în caz de situații de urgență, precum seismele de mare intensitate sau poluarea, prin crearea unor surse independente strategice de apă, adică a unor puțuri de mare adâncime distribuite în toate sectoarele Capitalei, acest proiect având o valoare estimată de 2 milioane de euro

Astfel, Apa Nova își propune construirea unor surse independente de apă care sa răspundă prompt nevoilor sanitare ale comunității în eventualitatea apariției unei situații de urgență, și anume 35 de puțuri de mare adâncime distribuite în toate sectoarele Capitalei.

Pentru a evita disconfortul creat de lucrările de investiții, Apa Nova ia în calcul sa utilizeze tehnologii minim invazive de ultimă generație. Aceste tehnologii vor avea rolul de a reduce numărul de lucrări cu săpătură deschisă, impactul asupra mediului, amprenta de carbon și, totodată, de a reducere disconfortul asupra riveranilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa nova
capitală