A patra acuzație a lui Ghosn: a sifonat 5 milioane de dolari, printr-o reprezentanță Nissan din străinătate

A patra acuzație a lui Ghosn: a sifonat 5 milioane de dolari, printr-o reprezentanță Nissan din străinătate
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 23 apr 2019

Procurorii japonezi au anunțat o nouă acuzație împotriva lui Carlos Ghosn, a patra, care vizează cheltuirea fără drept a unei sume de 5 milioane de dolari, din conturile Nissan, pentru uz personal, în perioada în care a fost CEO și președinte al companiei. Acuzația a fost însoțită și de un nou mandat de arestare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Carlos Ghosn nu a reușit să iasă din arest nici după expirarea perioadei maxime a mandatului anterior, deoarece procurorii din Tokyo au făcut o nouă acuzație oficială împotriva sa, pentru abuz de încredere în formă agravată. Faptele acuzate de procurori se referă la cheltuirea sumei de 5 milioane de dolari în scopuri personale. Avocații au anunțat că au depus o cererea de eliberare condiționată.

Detaliile acuzației vorbesc despre o sumă mai mare, 15 milioane de dolari, transferați de la o subsidiară a Nissan către o bancă din străinătate, în contul unei reprezentanțe, în perioada decembrie 2015 - iulie 2018. Din această sumă, Ghosn ar fi primit o parte, 5 milioane de dolari, printr-un cont al unei companii la care soția sa lucra.

Cu o zi înainte, Nissan a anunțat că a depus o plângere penală împotriva lui Carlos Ghons pentru abuz de încredere în formă agravată, astfel că acuzația procurorilor se referă exact la fapta susținută de companie.

„Nissan a depus plângerea după ce a descoperit că plățile făcute de Nissan către o companie de vânzări vehicule printr-o subsidiară au fost direcționate de fapt de Ghosn pentru îmbogățirea personală și nu erau necesare din punctul de vedere al business-ului”, a anunțat cei de la Nissan. „Asemenea comportament greșit este complet inacceptabil, iar Nissan solicită penlități stricte corespunzătoare”, se mai precizează în comunicat.

Premieră la Ford România: Primul român instalat Managing Director CITEȘTE ȘI Premieră la Ford România: Primul român instalat Managing Director

Acuzația oficială făcută de procurori a venit exact în ziua în care expira mandatul anterior de arestare, al treilea, în urma căruia Carlos Ghons a ajuns la 108 zile de pușcărie preventivă, de la data de 19 noiembrie, când a fost ridicat prima dată din aeroport. Pentru una din acuzații, el a fost eliberat pe cauțiune, contra sumei de 9 milioan de dolari, dar nu astat în libertate decât aproape o lună.

Ghosn susține în continuare că este nevinovat, el reușind să publice, în zilele dinaintea ultimei arestări un video în care îi acuză pe cei de la Nissan că sunt autorii unui complot împotriva sa.

Procesul lui Ghosn pentru cel puțin una dintre acuzațiile care îi sunt aduse ar putea să înceapă, cel mai devreme, în toamna acestui an, potrivit presei și juriștilor japonezi, care estimează că până atunci procurorii vor încerca să-l țină pe fostul președinte Nissan în arest.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
carlos ghosn
renault
arestare ghosn
allianta renault nissan mitsubishi