Brevetele de invenții cu privire la baterii cresc cu 14% pe an

Brevetele de invenții cu privire la baterii cresc cu 14% pe an
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2020

Un studiu comun publicat marți de Oficiul European de Brevete (European Patent Office, EPO) și Agenția Internațională a Energiei (IEA) arată că, între 2005 și 2018, brevetele de invenții cu privire la baterii și alte tehnologii de stocare a energiei electrice au crescut, în medie, cu 14% pe an, de patru ori mai mult decât media din alte domenii tehnologice (3,5%), informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Studiul arată că bateriile sunt responsabile pentru aproape 90% din activitatea de brevetare în domeniul stocării de electricitate. Peste 7.000 de familii de brevete legate de stocarea de electricitate au fost publicate în 2018, față de 1.029 în 2000. Această accelerare a fost "stimulată de progresele înregistrate în zona bateriilor litiu-ion reîncărcabile utilizate în echipamente electronice de larg consum și automobile electrice", explică autorii studiului.

ByteDance și Oracle au publicat comunicate contradictorii referitoare la termenii acordului convenit cu Casa Albă CITEȘTE ȘI ByteDance și Oracle au publicat comunicate contradictorii referitoare la termenii acordului convenit cu Casa Albă

Potrivit scenariului de dezvoltare durabilă elaborat de IEA, pentru ca lumea să își îndeplinească obiectivele în domeniul climei și energiei sustenabile, aproape 10.000 de Gigavați-oră de baterii și alte forme de stocare a energiei vor fi necesare la nivel mondial în 2040, adică de 50 de ori mai mult decât piața actuală, scrie Agerpres.

"Tehnologia de stocare a electricității este vitală când vine vorba de îndeplinirea cererii pentru mobilitate electrică și realizarea tranziției spre energia regenerabilă care este necesară dacă vrem să limităm schimbările climatice", a declarat președintele EPO, Antonio Campinos.

Raportul EPO-IEA scoate în evidență și dominația țărilor asiatice pe piața bateriilor, în condițiile în care nouă din cei zece mari actori mondiali sunt din Asia: șapte societăți japoneze, precum Panasonic și Toyota, alături de două companii sud-coreene, Samsung și LG Electronics. Singura companie non-asiatică din top zece este grupul german Bosch.

Această supremație asiatică se regăsește și în ceea ce privește brevetele de invenții pentru baterii Li-ion: Japonia a reprezentat de una singură 41% din cererile de brevete între 2014 și 2018. Astfel, în 2018 în Japonia au fost depuse 2.339 de familii de brevete care au legătură cu bateriile. Urmează Coreea de Sud cu 1.230 de familii de brevete. Germania ocupă prima poziție în Europa cu peste jumătate din brevetele de invenție de pe continent.

viewscnt
Afla mai multe despre
oficiul european de brevete
baterii