Comisia Europeană a aprobat fazarea a 19 proiecte de infrastructură pentru utilizarea de fonduri europene

Comisia Europeană a aprobat fazarea a 19 proiecte de infrastructură pentru utilizarea de fonduri europene
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2016

Comisia Europeană a aprobat fazarea a 19 proiecte de infrastructură din România, pentru utilizarea a 1,3 miliarde euro din fonduri europene, potrivit unui comunicat publicat joi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Pentru perioada 2007-2013, Comisia Europeană a aprobat fazarea a 30 din cele 123 de proiecte de transport, dar a avertizat, în vara acestui an, asupra faptului că autoritățile din România nu au reușit să trimită la Bruxelles toate documentele necesare pentru a putea primi bani europeni, scrie News.ro.

Decizia de fazare se poate lua în cazul unui proiect de mare valoare, precum cele din infrastructură. Programul este împărțit în două faze, prima finanțată din exercițiul bugetar 2007-2013, iar a doua din bugetul 2014-2020.

Comisarul european Corina Crețu a subliniat că, prin aceste decizii de eșalonare, România are mai multe șanse să utilizeze fondurile europene alocate și neutilizate de 1,3 miliarde euro. 

Printre proiectele de infrastructură de transport avute în vedere sunt reabilitarea podurilor feroviare situate în Borcea și Cernavodă, pe secțiunea București-Constanța.

Prin acest proiect, se estimează sporirea vitezei de circulație maximă la 160 km/h pentru trenurile de călători și la 120 km/h pentru trenurile de marfă. În plus, este vizată reabilitarea Drumului Național 56 (DN56), Craiova-Calafat, lung de 85 de kilometri.

Dacia a produs un milion de mașini Duster CITEȘTE ȘI Dacia a produs un milion de mașini Duster

Fondurile vor fi folosite și pentru creșterea eficienței energetice prin reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Oradea, în scopul conformării la legislația de mediu.

Totodată, este vizată retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Bacău, în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței energetice.

Alte 15 proiecte aprobate vizează extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în 15 județe.

”Cele 15 proiecte de apă și apă uzată includ realizarea de infrastructură și facilități de tratare a apei uzate. Astfel, captarea de apă va fi îmbunătățită, rețeaua și instalațiile de pompare vor fi reabilitate și extinse, iar stațiile de tratare a apei uzate vor intra în categoria nou-construite sau îmbunătățite”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
infrastructura