Controalele la frontierele interne din cinci state Schengen, prelungite până în mai

Controalele la frontierele interne din cinci state Schengen, prelungite până în mai
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 feb 2017

Statele membre UE au confirmat marți o nouă prelungire cu trei luni a controalelor la frontierele interne din spațiul Schengen, valabile în cinci țări, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Germania, Austria, Danemarca, Suedia și Norvegia pot astfel să continue să aplice până la 11 mai aceste controale reintroduse în 2015 și justificate din punct de vedere legal prin afluxul de migranți cu care se confruntă.

Comisia Europeană (CE) a dat undă verde la sfârșitul lui ianuarie acestei derogări de la reglementările obișnuite ale liberei circulații. Ea necesita o adoptare formală de către Consiliul UE, din care fac parte statele membre, scrie News.ro.

CE a acceptat prima oară în mai 2016 o prelungire excepțională - peste durata autorizată într-o perioadă normală - a controalelor reintroduse de cele cinci state în perioada de vârf a venirii migranților dinspre Grecia.

Ea a dat totodată asigurări că este vorba despre o situație excepțională, justificată prin ”porozitatea” frontierei externe a UE și a stabilit ca obiectiv o revenire la normal până în decembrie 2016. Însă acest obiectiv nu a fost atins.

FOTO Citroen a prezentat conceptul C-Aircross, care prefigurează viitorul mini SUV bazat pe C3 CITEȘTE ȘI FOTO Citroen a prezentat conceptul C-Aircross, care prefigurează viitorul mini SUV bazat pe C3

Acordând această nouă undă verde, Comisia a subliniat că derogările de la regulile Schengen ”nu vor putea fie prelungite pentru întotdeauna” și că aceste controale reintroduse are trebui să aibă loc ”în condiții stricte și numai ca ultim recurs”.

Aceste derogări excepționale sunt valabile doar pentru anumite frontiere ale celor cinci țări vizate. În Austria ele vizează, de exemplu, frontierele tereste cu Ungaria și Slovenia. Iar în Germania este vorba despre frontiera terestră cu Austria.

Berlinul și-a anunțat deja intenția de a justifica pe viitor controalele la frontiere fără să se mai bazeze pe motivul migrației, ci pe amenințarea teroristă, așa cum face Franța.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
controale frontiera