Ford a încheiat anul cu rezultate „sub așteptări” și o pierdere de 2 miliarde de dolari. Urmează decizii în restructurarea diviziei din Europa

Ford a încheiat anul cu rezultate „sub așteptări” și o pierdere de 2 miliarde de dolari. Urmează decizii în restructurarea diviziei din Europa
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 3 feb 2023

Ford a raportat venituri de 44 miliarde dolari în trimestrul al patrulea din 2022, cu venituri EBIT de 2,6 miliarde dolari, pe fondul unei creșteri ușoare a vânzărilor. Pe întreg anul, rezultatul pe întreg anul a fost negativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rezultatele financiare și de vânzări ale Ford, pentru 2022 sunt „sub așteptări”, după cum anunță compania, deși a înregistrat o creștere a veniturilor atât în trimestrul 4 cât și pe întreg anul. Motivul este dat de faptul că rezultatul net a scăzut substanțial, la 1,3 miliarde dolari în trimestrul 4, nereușind să acopere pierderile din trimestrele anterioare. În acest fel, compania a încheiat anul cu o pierdere netă de 2 miliarde de dolari, la venituri de 158,1 miliarde dolari, valoarea EBIT ajustată raportată fiind de 10,4 miliarde dolari.

Șeful Ford, Jim Farley, a declarat că „anul ar fi putut fi mai bun”, într-o discuție cu analiștii, dând vina pe „sistemul industrial”, cu probleme care s-au dovedit dificil „de scos din rădăcină”. El  avertizat că în Europa urmează decizii dificile privind restructurarea acestei divizii.

Directorul financiar, John Lawler, a declarat că pierderea de 2 miliarde de dolari se împarte între țintele de vânzări nerealizate și costurile mai mari decât cele estimate.

Vânzările Ford au totalizat 4,2 milioane de vehicule în 2022, în creștere cu 7% față de anul anterior, cu o cotă de piață la nivel global care s-a menținut aproximativ constantă (-0,1%).

În Europa, vânzările mărcii au crescut la 1,01 milioane de unități, cu 14%, dar veniturile au avansat cu numai 5 procente, la 25,6 miliarde dolari. Rezultatul financiar a fost unul marginal pozitiv, fiind apreciat de companie ca fiind „sub așteptări”, respectiv 201 milioane de euro, respectiv o marjă de 0,2%.

Pe cea mai mare piață a companiei, SUA, vânzările au totalizat 2,33 milioane de vehicule, iar marja EBIT a înregistrat o valoare similară cu cea din 2021, 8,4%.

Ford a încheiat anul cu rezultate „sub așteptări” și o pierdere de 2 miliarde de dolari. Urmează decizii în restructurarea diviziei din Europa

Sandero, al doilea cel mai vândut automobil din Europa în 2022. Liderul VW Golf pierde titlul după 14 ani CITEȘTE ȘI Sandero, al doilea cel mai vândut automobil din Europa în 2022. Liderul VW Golf pierde titlul după 14 ani

În China, vânzările Ford au scăzut simțitor, cu 24%, pe întreg anul, după un ultim trimestru care a adus o scădere și mai mare, -37%. În aceste condiții, Ford a raportat pe întreg anul o pierdere de 572 milioane de dolari, cu 245 de milioane de dolari mai mare decât cea din anul anterior.

La polul opus a fost America de Sud, unde vânzările au crescut cu 3%, veniturile au depășit 3 miliarde de dolari, cu un avans de 30%, iar rezultatul a fost unul pozitiv, cu un ENIT de 413 milioane de dolari, și o marjă de 13,4%.

Pentru acest an, Ford prognozează câștiguri de 9 până la 11 miliarde dolari, EBIT ajustat, dar avertizează că se așteaptă la recesiuni în SUA și Europa, chiar dacă sunt estimate creșteri ale piețelor și o îmbunătățire a lanțului de aprovizionare. Compania pregătește reduceri de costuri „agresive” în zona de producție și cea de operațiuni pe lanțul de aprovizionare, pentru a-și atinge țintele, potrivit declarațiilor lui Lawler.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezultate ford
pierdere ford
vanzari ford