FOTO Amenzi de peste 1,2 milioane de lei pentru condițiile din gări

FOTO Amenzi de peste 1,2 milioane de lei pentru condițiile din gări
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 feb 2020

Comisarii ANPC au făcut în această lună mai multe controale care au vizat condițiile de transport pe căile ferate, precum și serviciile de alimentație oferite consumatorilor în zona gărilor, ei descoperind diverse nereguli, printre care mizerie și mucegai în interiorul gărilor, ferestre sparte și gunoaie neridicate, precum și alimente preparate sau vândute în condiții improprii. Pentru deficiențele constatate au fost date amenzi în valoare de peste 1,2 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ANPC a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că au fost verificați aproape 400 de operatori economici care prestează servicii în domeniul transportului feroviar de călători și operatori economici care își desfășoară activitatea în incinta sau în apropierea gărilor, constatându-se abateri la un număr de 295 (aproximativ 74 %) de la prevederile legale în vigoare privind protecția consumatorilor, scrie News.ro.

ANALIZĂ Vreți benzină ieftină? Plecați în weekend la mare, în secuime sau în Moldova, unde 3 companii practică un preț inferior celui de 5 lei/l CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Vreți benzină ieftină? Plecați în weekend la mare, în secuime sau în Moldova, unde 3 companii practică un preț inferior celui de 5 lei/l

Comisarii ANPC au descoperit în timpul acțiunilor de control că în spațiul destinat circulației călătorilor din incinta gărilor existau găuri în paviment, lipseau bucăți de piatra/gresie, canale/guri de canal neconforme.

FOTO Amenzi de peste 1,2 milioane de lei pentru condițiile din gări

De asemenea, condițiile igienico-sanitare erau necorespunzătoare în compartimente, iar fotoliile cu care sunt dotate acestea aveau tapițeria pătată, rupta, cu cotiere rupte, murdare, tetiere murdare. Mai mult, în zona peroanelor, băncile destinate călătorilor nu erau șterse complet de zăpadă pentru a putea fi utilizate.

Echipele de control au mai descoperit că peronul nu era înălțat și se afla la o distanță destul de mare de tren, fiind îngreunat, astfel, accesul în tren și punându-se în pericol securitatea călătorilor.

Alte nereguli constatate de comisarii ANPC au fost următoarele: pereții și tavanul din interiorul stațiilor erau insalubre prezentând pete de mucegai și infiltrații, ferestrele sălilor de așteptare erau sparte și neigienizate, existând păsări în interiorul clădirii,  în zona peroanelor, existau gunoaie și saci de plastic de gunoi neridicați, lipseau burlanele de scurgere a apelor pluviale, iar scaunele din sălile de așteptare erau insuficiente.

“Toaletele erau neigienizate și scaunele murdare. În sălile de așteptare pereții erau exfoliați, existau pânze păianjen pe tavan și pereți, tocăria era deteriorata și exfoliata, coșurile de gunoi aveau tabla ruginită. Recipientele pentru săpun lichid erau goale, iar o parte din chiuvete nu aveau baterie sanitară. La toaletele pentru bărbați era un miros pestilențial de urină și amoniac, din cauza neigienizării corespunzătoare a pisoarelor. În unele gări peroanele și căile de acces către liniile ferate nu aveau rampe pentru persoane cu dizabilități, diferența de nivel fiind foarte mare de la peron la scara trenului; lipsa iluminării peronului”, se arată în comunicatul ANPC.

FOTO Amenzi de peste 1,2 milioane de lei pentru condițiile din gări

Echipele de control au descoperit la operatorii economici care își desfășurau activitatea în incinta sau în apropierea gărilor mai multe nereguli, printre care: schimbarea stării termice la unele tipuri de carne, acestea fiind congelate în cadrul unității; comercializare de produse de patiserie cu denumire incorectă în raport cu ingredientele utilizate în procesul de preparare; existența în unitatea de producție de materii prime cu data durabilității minimale depășită (drojdie, chocolatier white waffle).

De asemenea, se preparau covrigi și produse de patiserie cu ingrediente ce nu conțineau elemente de identificare și caracterizare, iar recipientul în care se fierbeau covrigii prezenta un lichid mâzgos și murdar, iar frigiderul în care era depozitat aluatul prezenta murdărie, iar tăvile erau degradate.

“Respectul operatorilor economici pentru consumatori, pentru drepturile acestora trebuie să fie prioritar. Lipsa apei potabile, condițiile de transport improprii, a mizeriei din vagoane, a lipsei căldurii, lipsa scaunelor în zonele de așteptare a trenurilor nu trebuie să mai existe în România. În perioada următoare, ANPC în colaborare cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor vor verifica permanent situația din trenuri și gări, ca astfel de cazuri să fie din ce în ce mai izolate și să putem beneficia de condiții de transport civilizate, la nivel european.”, a declarat Eduardt Cozminschi, Președintele ANPC.

FOTO Amenzi de peste 1,2 milioane de lei pentru condițiile din gări

Echipele de control au dispus oprirea temporară de la comercializare a 549 de kilograme de produse alimentare in valoare de 3.959 de lei  și de produse nealimentare în valoare de 841 lei, până la intrarea în legalitate, oprirea definitivă de la comercializare a 284 de kilograme de produse alimentare în valoare de 4.211 lei și de produse nealimentare în valoare de 875 lei, produse posibil periculoase pentru consumatori.

De asemenea, au fost date  372 sancțiuni contravenționale, constând în 167 avertismente și 205 amenzi, însumând 1.213.500 lei, pentru încălcarea reglementarilor privind protecția consumatorilor. Totodată, au fost dispuse zece măsuri de oprire temporara a prestării serviciului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ajpc
gari
cfr