FOTO & VIDEO Volvo a lansat cel mai mic SUV din istoria mărcii, complet electric și cu o autonomie de peste 300 km

FOTO & VIDEO Volvo a lansat cel mai mic SUV din istoria mărcii, complet electric și cu o autonomie de peste 300 km
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 8 iun 2023

Volvo a prezentat în premieră mondială cel mai mic SUV din gamă, EX30, un model complet electric cu un preț „comparabil cu cel al unui automobil cu combustie”, după cum spune compania suedeză.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Volvo are începând din acest moment primul său SUV electric 100% de dimensiuni specifice clasei subcompacte, care va putea fi comandat la un preț începând de la 36.000 de euro. Compania deținută de chinezii de la Geely a anunțat că mașina va putea fi comandată și în programul de abonamente „Care by Volvo”, cu 600 de euro lunar.

„EX30 complet electric poate că este cel mai mic SUV al nostru vreodată, dar este o mare afacere pentru clienții noștri și o mare afacere și pentru noi”, a declarat Jim Rowan, CEO-ul Volvo. „Ne place să spunem că EX30 este mic, dar puternic, pentru că oferă tot ceea ce ți-ai dori de la un Volvo, dar într-un pachet mai mic.”

FOTO & VIDEO Volvo a lansat cel mai mic SUV din istoria mărcii, complet electric și cu o autonomie de peste 300 km

Noul Volvo EX30 poate fi comandat deja, la toți dealerii din Europa, în timp ce clienții din SUA pot plasa pre-comenzi, până la momentul la care mașina va fi disponibilă pe această piață.

Principalelele caracteristici ale acestui noi model electric al Volvo sunt dimensiunile, pe care suedezii încearcă să le ocolească în prezentările făcute odată cu lansarea. Cu o lungime de numai 4,23 metri și un ampatament de 2,65 metri, acestea arată foarte clar că noul EX30 intră într-un segment în care niciun producător premium nu are în prezent vreun model electric, ci doar câteva mărci de volum (VW ID.3, Opel Mokka), însă unul în care Lexus a lansat cu doar două zile în urmă un competitor hibrid, LBX.

Bateriile anunțate pentru noul Volvo sunt medii, de 51 și 69 de kWh, ceea ce înseamnă că vorbim despre autonomii de peste 300 km (344 km pentru entry level și 480 km pentru bateria mare) în condițiile în care motoarele cu care este echipată mașina sunt foarte puternice, respectiv 272 pentru varianta cu un motor.

FOTO & VIDEO Volvo a lansat cel mai mic SUV din istoria mărcii, complet electric și cu o autonomie de peste 300 km

Ar merita însă precizat că versiunea 4x4, cu două motoare și o putere totală de 428 CP are o accelerație impresionantă, 3,6 secunde, la o autonomie destul de mare, 460 km. În ceea ce privește încărcarea, tehnologia Volvo este destul de avansată, cu un charger de 153 kW pe varianta cu două motoare și de 134 kW pe cea cu un singur motor.

VIDEO & FOTO Lexus lansează primul SUV subcompact, destinat pieței europene CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Lexus lansează primul SUV subcompact, destinat pieței europene

Printre noutățile acestui model se numără și faptul că va avea o versiune Cross Country, care însă va putea fi comandată abia în 2024. Această versiune va avea o gardă la sol mai ridicată și o serie de trăsături specifice de crossover.

Vestea mai puțin bună pentru fanii mărcii Volvo este că acest model va fi fabricat în uzina din China a mărcii, ceea ce înseamnă că inclusiv în privința livrărilor vor fi unele osbtacole legate de transport și logistică.

viewscnt
Afla mai multe despre
volvo ex30
volvo electric
volvo suv