Iranul renunță la achiziția de avioane A380 ale Airbus; contractul de 27 miliarde dolari scade cu circa 63%

Iranul renunță la achiziția de avioane A380 ale Airbus; contractul de 27 miliarde dolari scade cu circa 63%
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2016

Iranul renunță la achiziția de aeronave A380, în cadrul unui contract cu Airbus a cărui valoare va scădea cu circa 63%, de la 27 de miliarde de dolari la aproximativ 10 miliarde de dolari, o nouă lovitură pentru programul aeronavelor gigant al constructorului european, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Contractul inițial, care nu era ferm, prevedea cumpărarea a 118 avioane, între care 12 aeronave A380 cu punte dublă, dar comanda va scădea la 100 de aparate, scrie News.ro.

O delegație a Airbus se află la Teheran pentru discuții cu autoritățile iraniene.

”Având în vedere că în contractul actual sunt prevăzute 100 de avioane, nu cred că valoarea totală va depăși 10 miliarde de dolari, în cel mai bun caz. În cadrul acordului sunt incluse avioane A330, dar nu și A380”, a spus Farhad Parvaresh, director general al Iran Airs.

Airbus a redus deja producția de avioane A380 la mai puțin de jumătate, la un avion pe lună, până în 2018, din cauza cererii scăzute.

STUDIU Numărul de călătorii cu avionul este mai mare cu 40% în decembrie decât în celelalte luni CITEȘTE ȘI STUDIU Numărul de călătorii cu avionul este mai mare cu 40% în decembrie decât în celelalte luni

Compania Emirates, din Dubai, este singura care a investit mult în aeronavele gigant ale Airbus, al căror preț de listă este de 433 de milioane de dolari, dar care de obicei sunt oferite cu un discount mare.

Autoritățile de la Teheran vor să înnoiască flota de aeronave a Iranului, în urma ridicării sancțiunilor americane.

Un acord prin care Iranul va cumpăra de la Boeing 80 de avioane în valoare de 16,6 miliarde de dolari va rămâne nemodificat. Acordul, anunțat la începutul lunii decembrie, include 50 de avioane 737 MAX 8s, 15 777-300ERs și 15 aeronave 777-9s, care vor fi livrate pe parcursul a 10 ani, începând din 2018.

Iranul este pregătit să finanțeze prima tranșă de 1 miliard de dolari pentru avioanele Airbus și Boeing, a precizat Asghar Fakhrieh-Kashan, secretar de stat în Ministerul iranian al Transporturilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
a380
airbus