Numărul accidentelor grave produse în acest an, în scădere semnificativă față de anii trecuți, dar a crescut numărul deceselor

Numărul accidentelor grave produse în acest an, în scădere semnificativă față de anii trecuți, dar a crescut numărul deceselor
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 aug 2021

Poliția Română a transmis că, în primele șapte luni ale anului, s-au produs 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane și rănirea gravă a altor 2.004. În 2019, au fost 4.421 de accidente, soldate cu decesul a 894 de persoane. Viteza neadaptată, traversarea nregulamentară și circulația pietonilor pe carosabil sunt principalele cauze ale producerii accidentelor. În plus, polițiștii au constatat că multe accidente sunt provocate de șoferi oboșiți în drum spre zonele turistice ale țării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Poliția Română a transmis date referitoare la evoluția accidentelor grave, înregistrate în primele 7 luni ale anilor 2019, 2020 și 2021, scrie News.ro.

Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni CITEȘTE ȘI Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni

Potrivit statisticilor, în anul 2019, la nivel național, s-au înregistrat 4.421 de accidente, soldate cu decesul a 894 de persoane și rănirea gravă a altor 4.200.

În anul 2020, la nivel național, s-au înregistrat 3.637 de accidente, soldate cu decesul a 812 de persoane și rănirea gravă a altor 3.344.

În anul 2021, la nivel național, s-au înregistrat 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane și rănirea gravă a altor 2.004.

”Ca o concluzie, se observă o scădere semnificativă a accidentelor rutiere grave, în acest an, față de anii trecuți, însă, în același timp, numărul persoanelor decedate este în ușoară creștere. Anul acesta ne-am confruntat cu situația în care, în cadrului unui singur accident rutier, au fost mai multe persoane decedate”, a transmis Poliția Română.

Sursa citată a precizat și principalele 3 cauze generatoare de accidente rutiere grave, în urma cărora au decedat persoane:

  1. Viteza neadaptată la conduțiile de drum – 106 accidente, în urma cărora au decedat 119 persoane, iar alte 38 au fost grav rănite.
  2. Traversare neregulamentară pietoni – 75 de accidente, în urma cărora au decedat 76 de persoane, iar alta a fost grav rănită.
  3. Pietoni pe partea carosabilă – 58 de accidente, în urma cărora au decedat 58 de persoane.

Pentru combaterea acestor principale cauze, au fost aplicate aproape 460.000 de sancțiuni contravenționale.

Lancia și Alfa Romeo vor deveni complet electrice în 2026 și 2027 CITEȘTE ȘI Lancia și Alfa Romeo vor deveni complet electrice în 2026 și 2027

”De asemenea, s-a mai constatat faptul că, în ultima perioadă, s-au produs mai multe accidente rutiere grave pe fondul oboselii la volan”, au mai transmis polițiștii, precizând că nu este vorba despre șoferii de camioane, ci de șoferi aflați în drum spre zonele turistice ale țării.

Polițiștii au mai prcizat că au fost identificate numeroase deficiențe de infrastructură și semnalizare rutieră, precum:

- lipsa unor indicatoare rutiere;

- indicatoare rutiere degradate, deformate.

- lipsa sau degradarea excesivă a marcajelor rutiere;

- deteriorări ale părții carosabile (gropi, denivelări etc);

- elemente de siguranță ale drumului lipsă sau degradate (parapet de protecție, de siguranță etc);

- prezența unor obstacole, ori a vegetației care s-a dezvoltat în zona drumului public, fiind obturată astfel vizibilitatea indicatoarelor;

- semnalizarea necorespunzătoare a unor intersecții de drumuri,

- necorelarea semnalizării rutiere verticală cu cea orizontală.

”De asemenea, o problema importantă o reprezintă lipsa parapetului de protecție axial pe drumurile cu 4 benzi, care practic ar elimina accidentele rutiere cauzate de pătrunderea vehiculelor pe contrasens”, a mai transmis Poliția Română.

Mai multe accidente rutiere grave au avut loc în ultima perioadă. Într-un singur week-end, 24 de persoane au murit în accidente de circulație. 

Președintele Klaus Iohannis consideră că legislația în domeniul rutier trebuie să devină mai puternică, iar șoferii mai disciplinați pentru a putea să fie limitate accidentele rutiere care se înregistrează pe șoselele din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
accidente rutiere
politia romana