Profitul net al Airbus a scăzut în 2016 cu 66%, din cauza costurilor avionului militar de transport A400M

Profitul net al Airbus a scăzut în 2016 cu 66%, din cauza costurilor avionului militar de transport A400M
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2017

Profitul net al Airbus a scăzut cu 66% în 2016, la 995 milioane de euro, comparativ cu 2,7 miliarde de euro în anul precedent, efectul pozitiv al creșterii livrăriilor fiind anulat de costurile mari ale avionului militar de transport A400M, transmite MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Profitul din trimestrul al patrulea a fost afectat de costuri de 1,2 miliarde de euro pentru A400M, după cheltuieli neprevăzute de  alte 1 miliard de euro consemnate în restul anului, scrie News.ro.

Airbus a întâmpinat probleme în dezvoltarea și construcția avionului militar de transport și întârzieri repetate în livrarea la timp a acestora clienților.

Directorul general Tom Enders a promis anul trecut că vor fi livrare cel puțin 20 de aeronave A400M, dar în final au fost doar 17.

Profitul înainte de deducerea dobânzilor și taxelor, care exclude anumite elemente excepționale și este urmărit cu atenție de analiști, a scăzut cu 3,6%, la 3,96 de miliarde de euro, chiar dacă vânzările au crescut cu 3% la 66,58 miliarde de euro.

Studiu: Top-ul orașelor cu cel mai aglomerat trafic. Situație foarte tristă în București CITEȘTE ȘI Studiu: Top-ul orașelor cu cel mai aglomerat trafic. Situație foarte tristă în București

Compania cu sediul în Toulouse a raportat un flux de capital liber anual, înainte de fuziuni și achiziții, de 1,41 miliarde de euro.

În ultimele trei luni ale anului, Airbus a generat un capital liber de peste 6 miliarde de euro, perioadă în care a livrat 226 de aeronave, dintr-un total de 688 pe ansamblul anului 2016.

Airbus și-a revizuit promisiunea de a genera un flux de capital constant în 2016, fiind nevoită să folosească mai multe fonduri din resursele proprii pentru ajuta unele companii să își finanțeze achizițiile de avioane, după ce agențiile europene de creditare a exporturilor au suspendat asistența pentru noile tranzacții cu Airbus. Suspendarea a venit în urma unor probleme raportate de Airbus cu unele cereri de finanțare. Problema este investigată de Biroul pentru Fraude Grave din Marea Britanie.

Airbus riscă noi probleme în 2017. Între acestea se numără creșterea în continuare a costurilor legate de avionul militar A400M și problemele de livrare a motoarelor pentru avioanele Airbus A320neo de către compania Pratt & Whitney.

În plus, cererea scăzută a obligat compania să reducă producția de avioane A380 superjumbo și să le construiască în pierdere. Livrarea unei noi versiuni a aeronavei A330 pentru distanțe lungi, planificată inițial pentru acest an, a fost amânată pentru 2018.

Airbus a anunțat că în acest an va livra peste 700 de avioane, iar profitul va crește cu circa 5%. Fluxul de capital liber, înainte de fuziuni și achiziții, excluzând finanțările acordate clienților, ar trebui să se mențină la nivelul celui din 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus
a400m