SEAT anunță cel mai mare profit operațional din istoria mărcii

SEAT anunță cel mai mare profit operațional din istoria mărcii
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 21 mar 2018

Marca spaniolă SEAT, parte a grupului Volkswagen, a anunțat un profit record obținut în 2017, la finalul unei creșteri de 24,8%, fiind cel mai bun rezultat din istorie al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

SEAT, subsidiară a VW, a reușit să-și crească veniturile și profitul oeprațional în anul care a trecut astfel că a generat cel mai bun profit operațional al mărcii de la înființare și până astăzi. Cifra de afaceri s-a ridicat la 9,8 miliarde euro, cu 11,2% mai mare față de 2016, iar profitul operațional a atins valoarea de 191 milioane de euro, cu aproape 25% mai mare ca în exercițiul financiar anterior. Marja operațională este încă mică, raportat la media industriei, respectiv circa 2 procente, însă pentru SEAT reprezintă un pas uriaș, după ce timp de ani buni a generat pierderi companiei germane din care face parte.

De ce este important: SEAT contribuie cu rezultatele financiare la performanțele VW Group, companie listată la bursă (VAG). De asemenea, SEAT este unul din concurenții din Europa ai mărcii românești, DACIA și a mărcii-mamă, Renault. 

Ce mai este interesant: Din punct de vedere comercial, SEAT a vândut 468.400 vehicule în 2017, cu 14,6% mai multe decât în 2016, plusul fiind generat în special de noul SUV, Ateca, vânzările acestuia în primul său an de viață fiind mai mari decât creșterea mărcii de la un an la altul, respectiv 78.700 unități. Acestea s-au adăugat la cele 170.000 de unități ale compactei Leon și la cele 152.300 unități ale supermini-ului Ibiza.

Artizanul revenirii SEAT, președintele Luca de Meo, transferat de la VW în urmă cu trei ani, a declarat: “Toți membrii echipei SEAT pot fi mândri de aceste rezultate. În 2017 am accelerat creșterea vânzărilor noastre și a cifrei de afaceri. Astfel am obținut, de asemenea, creșterea solidă a profitului nostru operațional. Suntem foarte încântați că am obținut cel mai bun rezultat din istoria companiei noastre și, totodată, intenționăm să ne extindem și în continuare în forță afacerea."

Potrivit datelor publicate de companie, SEAT și-a menținut cursul ascendent și la începutul anului 2018, vânzările globale din ianuarie și februarie crescând cu 23,1%, la un total de 78.800 de automobile.

Volkswagen anunță oficial: premiera mondială a noului Touareg, pe 23 martie, la Beijing și la București. Clienții români își pot rezerva un exemplar chiar de la SIAB CITEȘTE ȘI Volkswagen anunță oficial: premiera mondială a noului Touareg, pe 23 martie, la Beijing și la București. Clienții români își pot rezerva un exemplar chiar de la SIAB

De asemenea, producția totală de autovehicule SEAT a crescut cu 14,9%, la 479.300 de unități. În 2017, SEAT a construit autovehicule în Martorell, Kvasiny și Mladá Boleslav (Republica Cehă), Palmela (Portugalia) și Bratislava (Slovacia).

Pentru al doilea an consecutiv, în baza noului contract colectiv de muncă, în 15 aprilie, angajații SEAT vor primi un bonus adițional, ca participare la rezultatele obținute. Compania îi va plăti fiecărui angajat 700 de euro bonus brut, cu aproape 50% mai mult decât anul trecut (480 euro).

SEAT a fost cumpărată în 1990 de Volkswagen Group (99,9%), după ce în 1986 devenise acționar majoritar, cu 51%. În anul 2000, SEAT a atins vârful performanței sale industriale și comerciale, cu peste 500.000 de vehicule vândute. De atunci, compania a intrat într-un declin, având inclusiv o perioadă lungă de pierderi financiare, în perioada 2005 - 2015.

SEAT a fost înființată în 1950, de statul spaniol, și a fost controlată, pentru o vreme, de compania italiană FIAT. În prezent, compania are 14.700 de angajați, la cele trei centre de producție din Spania (Barcelona, El Prat de Llobregat și Martorell), unde sunt fabricate modelele Leon și Arona. SEAT mai produce Ateca și Toledo în Cehia, Alhambra în Portugalia și Mii în Slovacia, în uzine aparținând altor mărci ale grupului VW.

viewscnt
Afla mai multe despre
seat
rezultate financiare
profit operational