SpaceX a lansat a doua tranșă din constelația sa de sateliți

SpaceX a lansat a doua tranșă din constelația sa de sateliți
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 nov 2019

Compania spațială americană SpaceX a lansat luni a doua tranșă de sateliți din viitoarea sa constelație "Starlink", destinată să furnizeze internet din spațiu și care ar putea număra într-o zi până la 42.000 de sateliți, anunță AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

O rachetă Falcon 9 a decolat fără incidente de la baza Cape Canaveral din Florida, la ora 14.56 GMT, transportând la bord 60 de sateliți, potrivit unei transmisiuni a lansării în direct pe pagina de internet a companiei create de Elon Musk, scrie News.ro

SpaceX vrea să facă parte din viitoarea piață a internetului furnizat din spațiu, la care aspiră numeroase companii rivale precum startup-ul OneWeb sau gigantul Amazon, care este mult mai avansat în acest domeniu (proiectul Kuiper).

VIDEO & FOTO Skoda a lansat a patra generație Octavia. Primele fotografii și informații de la Praga. Skoda Octavia - cel mai vândut automobil de import din România, din ultimii 23 de ani CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Skoda a lansat a patra generație Octavia. Primele fotografii și informații de la Praga. Skoda Octavia - cel mai vândut automobil de import din România, din ultimii 23 de ani

Elon Musk speră ca pe termen lung să câștige între 3% și 5% din piața mondială a internetului, o cotă evaluată la 30 miliarde de dolari anual, adică de zece ori mai mult decât sumele câștigate cu lansatoarele sale. Scopul este să finanțeze dezvoltarea rachetelor și navelor spațiale. Patronul SpaceX visează să colonizeze planeta Marte.

Societatea coaliforniană a obținut de la autoritățile americane autorizația de a lansa 12.000 de sateliți, repartizați pe mai multe orbite, dar a depus cerere de frecvențe pentru 30.000 de sateliți suplimentari.              

Constelația "Starlink" trebuie să furnizeze internet de mare viteză pe Terra. Mini-sateliții se vor afla la o altitudine relativ joasă (550 de kilometri primii sateliți).     

SpaceX a lansat primii 60 de sateliți în luna mai, constelația fiind operațională de anul viitor pentru Canada și nordul Statelor Unite.

Potrivit societății, va fi nevoie de 24 de lansări pentru ca restul planetei să fie acoperit.               

Există în prezent puțin peste 2.100 de sateliți activi pe orbită în jurul Pământului. Perspectiva de a adăuga încă 42.000 creează o dublă îngrijorare.

Astronomii se tem, pe de o parte, că aceste constelații ar putea compromite observațiile prin telescop de pe Terra. Cea de-a doua preocupare este aglomerarea orbitelor terestre joase (până la 1.500 sau 2.000 de kilometri) care cresc riscul de coliziune între sateliți.

viewscnt
Afla mai multe despre
spacex
sateliti