SpaceX a stabilit un nou record mondial al numărului de sateliți trimiși pe orbită cu o singură rachetă

SpaceX a stabilit un nou record mondial al numărului de sateliți trimiși pe orbită cu o singură rachetă
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2021

Compania SpaceX a stabilit, duminică, un nou record mondial al numărului de sateliți trimiși pe orbită cu o singură rachetă, relatează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

O rachetă Falcon a SpaceX, lansată din Florida, a dus pe orbită 143 de sateliți, de diferite dimensiuni, cu 39 mai mulți decât plasase în 2017 un vehicul indian, scrie News.ro.

VIDEO Olanda, proteste față de restricții: tunuri cu apă, gaze, mașini incendiate, magazine vandalizate CITEȘTE ȘI VIDEO Olanda, proteste față de restricții: tunuri cu apă, gaze, mașini incendiate, magazine vandalizate

SpaceX a avut 10 sateliți pe Falcon, care vor fi adăugați „constelației” Starlink, ce va furniza internet de mare viteză pe întreg globul.

Compania Planet din San Francisco a avut cei mai mulți sateliți - 48. Aceștia fac parte din modelele SuperDove, care fotografiază suprafața Pământului zilnic la o rezoluție de 3-5m. În prezent, compania are pe orbită mai mult de 200 de astfel de sateliți.

Majoritatea celor din încărcătura Falcon au dimensiuni puțin mai mari decât o cană de cafea, iar altele au fost mai mici decât o carte.

Unele dintre cele mai mari astfel de obiecte au dimensiunea unei valize. Între acestea s-au numărat câțiva sateliți radar. În mod obișnuit, aceștia erau mari, cântărind tone și transportarea lor costa milioane de dolari, astfel că doar agențiile militare mari își puteau permite să le opereze.

Dar, odată cu evoluția tehnologiei, dimensiunile au fost reduse semnificativ (sub 100 de kilograme), la fel și costul lor (aproximativ două milioane de dolari).

Sateliți ai Iceye (Finlanda), Capella și Umbra (SUA) și iOPS (Japonia) au fost transportați duminică pe orbită. Aceste startup-uri asamblează „constelații” care vor transmite, rapid și în mod repetat, imagini ale Pământului.

viewscnt
Afla mai multe despre
spacex
sateliti