Traficul de mărfuri în porturile maritime a crescut. Specialiștii estimează valori record pentru finalul anului

Traficul de mărfuri în porturile maritime a crescut. Specialiștii estimează valori record pentru finalul anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2021

Traficul de mărfuri în porturile maritime românești a crescut în primele 11 luni ale anului cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar specialiștii estimează că, la sfârșitul anului, acesta ar putea ajunge la 68 de milioane de tone, o valoare record pentru porturile maritime din țara noastră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța ( CN APM) a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că traficul de mărfuri în porturile maritime românești se îndreaptă, în acest an, spre un nou record absolut, peste valoarea înregistrată în anul 2019, cel mai mare trafic din istoria porturilor maritime românești, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, reținut pe aeroportul din Atena CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, reținut pe aeroportul din Atena

“Conform datelor preliminare ale CN APM SA, traficul total de mărfuri este de 62,85 milioane tone în primele 11 luni ale anului 2021, față de 55,40 milioane tone în aceeași perioadă a anului trecut, cu o creștere de 13,46%. Estimând, pe baza unei medii a traficului de mărfuri înregistrat în lunile decembrie din ultimii 5 ani, la sfârșitul anului 2021, traficul total ar putea atinge 68 milioane tone”, se arată în comunicat.

Sursa citată menționează că traficul de cereale atinge 23,78 milioane tone, care raportat la cele 20 milioane de tone înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, înseamnă o creștere de aproximativ 18,9%, cel mai mare trafic de cereale din istoria Portului Constanța.

De asemenea, din traficul total, 48,06 milioane tone reprezintă trafic maritim și 14,78 milioane tone reprezintă traficul fluvial. Atât traficul maritim, cât și cel fluvial au înregistrat creșteri față de perioada similară a anului trecut, a menționat CN APM.

“Astfel, traficul maritim a crescut cu cca. 15,01%, adică 48,06 milioane tone față de 41,8 milioane tone în primele 11 luni ale anului 2020, iar cel fluvial a înregistrat o creștere cu cca. 8,7 %, însemnând 14,78 milioane tone, față de 13,6 milioane tone, cantitate înregistrată în perioada ianuarie-noiembrie 2020”, mai precizează comunicatul.

Totodată, s-au înregistrat creșteri la următoarele grupe de mărfuri: petrol brut, combustibili minerali solizi, produse metalice, minereuri, semințe uleioase și fructe oleaginoase, iar scăderi la îngrășăminte, produse chimice și celuloză și deșeuri de hârtie.

“O ușoară scădere se observă și în traficul de containere și anume cca. 5,7 milioane tone față de 5,8 milioane tone înregistrate în aceeași perioadă  a anului trecut, aceasta însemnând un procent de -1,72%. Același lucru se reflectă și în numărul de TEU-uri, respectiv 584.454 la sfârșitul lunii noiembrie 2021, comparativ cu 592.486 în 2020 (-1,36%)”, a mai transmis sursa citată.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a menționat că deși numărul navelor maritime care au acostat în porturile maritime românești este în ușoară scădere – 3.681 de nave față de 3.701 câte au sosit în perioada similară a anului trecut, se poate observa o tendință de creștere în capacitatea medie de încărcare a acestora, dacă ne raportăm la creșterea totală de mărfuri transportate.

În ceea ce privește numărul navelor fluviale, în primele 11 luni ale acestui an s-au înregistrat circa 9.900 de unități care, raportate la cele 9466 de unități sosite în perioada similară a anului trecut, reprezintă o creștere cu circa 4,57%, a mai afirmat CN APM Constanța.

viewscnt
Afla mai multe despre
trafic maritim
porturi