Traficul pe aeroporturile din Europa aproape s-a dublat

Traficul pe aeroporturile din Europa aproape s-a dublat
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 feb 2023

Traficul pe aeroporturile din Europa aproape s-a dublat în 2022, în ritm anual, dar rămâne sub nivelul de dinaintea pandemiei, a anunțat ACI Europe, o organizație care reprezintă peste 500 de aeroporturi din 55 de țări europene, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Traficul a crescut anul trecut cu 98% față de 2021, la 1,94 miliarde de pasageri, dar încă este cu 21% sub nivelul din 2019, înaintea pandemiei, doar 27% din aeroporturile continentului redresându-se deplin, a apreciat ACI Europe.

CONFIRMARE Guvernul limitează indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul limitează indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri

"Nu este o redresare completă. Aeroporturile din Europa au avut în 2022 cu 500 milioane de pasageri mai puțini față de nivelul de dinaintea pandemiei", a afirmat Olivier Jankovec, directorul general al ACI.

El a adăugat că, în pofida incertitudinilor din 2023, provocate de războiul din Ucraina și presiunile cauzate de reducerea capacităților la companiile aeriene, perspectivele privind traficul se îmbunătățesc, turbulențele se atenuează în urma redeschiderii Chinei, a diminuării temerilor privind recesiunea în Europa și a inflației ușor mai reduse, scrie Agerpres.

Cele mai aglomerate cinci aeroporturi din Europa - unde traficul a crescut cu 114% în 2022, dar a fost cu 22,6% sub nivelul din 2019 - sunt, conform ACI Europe, Istanbul, Londra Heathrow, Paris Charles De Gaulle, Amsterdam Schiphol și Madrid, o schimbare față de 2021, când top cinci era dominat de Turcia și Rusia.

Printre cele care s-au redresat complet, ajungând la nivelul din 2019, sunt aeroporturile mai mici și regionale (în proporție de 90%), datorită cererii ridicate pentru vacanțe, a prezenței operatorilor aerieni low-cost și expunerii limitate sau fără expunere la Asia, în timp ce aeroporturile din Kazahstan și Armenia au beneficiat de pe urma majorării traficului din Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
aeroport
trafic