Trump amenință cu taxe mai mari “ca niciodată” și spune că mutarea producției în afara SUA este “începutul sfârșitului” pentru Harley-Davidson

Trump amenință cu taxe mai mari “ca niciodată” și spune că mutarea producției în afara SUA este “începutul sfârșitului” pentru Harley-Davidson
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 iun 2018

Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat producătorul de motociclete Harley-Davidson cu taxe mai mari “ca niciodată”, după ce compania a anunțat că va muta în afara țării producția vehiculelor destinate piețelor europene, măsură prin care vrea să reducă “povara substanțială” generată de majorarea tarifelor de import din Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“(Motocicletele) Harley-Davidson nu ar trebui fabricate niciodată în altă țară – niciodată! Angajații și clienții lor sunt deja foarte supărați pe ei”, a scris Trump pe Twitter marți. Președintele SUA a avertizat că relocarea producției va fi “începutul sfârșitului” pentru Harley-Davidson, care va fi taxată “cum nu a fost niciodată”.

Harley-Davidson a transmis, luni, că va transfera la fabricile sale internaționale producția motocicletelor destinate piețelor europene, în contextul în care UE a impus tarife mai mari cu 25% pentru o serie de importuri din SUA, în replică la creșterea tarifelor vamale pentru oțel și aluminiu decisă anterior de Administrația Trump.

Avertisment: BMW ia în calcul închiderea fabricilor din Marea Britanie din cauza Brexit CITEȘTE ȘI Avertisment: BMW ia în calcul închiderea fabricilor din Marea Britanie din cauza Brexit

“În consecință, tarifele UE pentru motocicletele Harley-Davidson exportate din SUA au crescut de la 6% la 31%. Harley-Davidson estimează că aceste tarife vor duce la creșterea costurilor pentru exporturile din SUA către UE cu aproximativ 2.200 de dolari pentru o motocicletă”, potrivit companiei.

Compania americană a anunțat că nu va mări prețurile la dealeri pentru a compensa creșterea costurilor, pe care le estimează la 30-45 milioane de dolari pentru restul anului și la 90-100 milioane de dolari pe an începând cu 2019.

Pe termen lung, impactul majorării tarifelor va fi amortizat prin relocarea producției de motociclete destinate piețelor europene la fabricile din afara SUA, potrivit companiei. Harley-Davidson are trei fabrici în afara SUA, în Brazilia, India și Thailanda.

Trump a acuzat însă compania că s-a folosit de “războiul tarifelor” dintre SUA și UE pentru a justifica mutarea producției, susținând că Harley-Davidson anunțase relocarea parțială a producției de la fabrica din Kansas City în Thailanda “cu mult înainte de anunțarea tarifelor”.

Președintele SUA și-a întrerupt atacul împotriva Harley-Davidson pentru a transmite un mesaj și companiilor auto europene, anunțând că analiza tarifelor de import este aproape încheiată.

“Finalizăm analiza asupra mașinilor din UE, în sensul că (producătorii - n.r.) profită de mult timp de SUA, prin ridicarea de bariere comerciale și tarife. Lucrurile vor fi echilibrate în final – și nu mai e mult până atunci”, a scris el.

Trump a indicat anterior că ia în calcul introducerea de tarife pentru importurile de automobile, pe modelul celor impuse pentru oțel și aluminiu. Luna trecută, autoritățile americane au lansat o investigație de “securitate națională”, pentru a cerceta dacă importurile de vehicule și de componente auto pun în pericol soliditatea industriei SUA și capacitatea acesteia de a cerceta și a dezvolta tehnologii noi, avansate, conform Departamentului american pentru Comerț.

Subiectul a fost readus în discuție în weekend, după intrarea în vigoare a tarifelor impuse de UE în replică la cele americane.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
harley-davidson
tarife
taxe
ue
razboi comercial