Un proiect de lege din SUA ar putea interzice companiilor din tehnologie, ca Uber și Alphabet, să testeze mașini fără șofer

Un proiect de lege din SUA ar putea interzice companiilor din tehnologie, ca Uber și Alphabet, să testeze mașini fără șofer
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 28 feb 2017

Mai multe state din SUA iau în calcul adoptarea unui proiect de lege care permite testarea mașinilor fără șofer pe drumurile publice doar de către companii din industria auto. O astfel de lege ar limita testele pentru mașini autonome efectuate de companiile din tehnologie, precum Uber și Alphabet - părintele Google, potrivit Automotive News și Re/Code.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

 “Așa cum este necesar ca americanii să poate alege ce mașină să cumpere, ar trebui să poată alege mașini autonome mai sigure și mai avansate. O astfel de lege anticoncurențială va încetini dezvoltarea tehnologiei capabile să salveze vieți și va crea un teren neechitabil al cărui cost este siguranța consumatorilor”, a afirmat Waymo - compania pentru mașini autonome din cadrul Alphabet, referitor la proiectul de lege.

Bloomberg: Mai mulți specialiști în mașini fără șofer de la Google au plecat pentru că aveau salarii prea mari CITEȘTE ȘI Bloomberg: Mai mulți specialiști în mașini fără șofer de la Google au plecat pentru că aveau salarii prea mari

Potrivit Associated Press (AP),  în spatele acestei legi se află General Motors (GM), pe care companiile din tehnologie o acuză că încearcă să submineze competiția.

Anul trecut, statul american Michigan a adoptat o lege referitoare la mașinile autonome, pe baza cărora testarea autovehiculelor fără volan și pedale a devenit permisă pe drumurile publice. Legea a fost elaborată pe baza unui proiect propus de General Motors.

În textul înaintat autorităților de căre GM, un “producător de automobile”era definit în așa fel încât companiile din tehnologie să fie excluse și, astfel, să nu poată testa mașini fără șofer. În urma sesizărilor Uber și Waymo, textul a fost modificat, astfel încât legea finală permite și companiilor din IT să opereze mașini autonome pe drumurile publice.

Totuși, mai multe state americane iau în calcul adoptarea unei legi bazate pe proiectul inițial propus de GM, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru companiile din tehnologie care investesc masiv în dezvoltarea unor mașini autonome.

“Încercăm să ne dăm seama ce este sigur pentru locuitorii statului Tennessee. Încercăm să ne dăm seama cum putem permite testele pentru companii care nu produc mașini fără a permite același lucru unui individ”, spune William Lamberth, membru  republican în Camera Reprezentanților din partea statului Tennessee.

viewscnt
Afla mai multe despre
lege
google
fara sofer
alphaber
waymo
uber
masini fara sofer
sua
proiect lege