VIDEO&FOTO Cel mai puternic supercomputer auto, ProAI, pregătit să fie prezentat

VIDEO&FOTO Cel mai puternic supercomputer auto, ProAI, pregătit să fie prezentat
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 3 aug 2021

Producătorul de cutii de viteză ZF Friedrichshafen AG va prezenta la salonul iAA din Munchen cel mai puternic computer din lume ce poate echipa un automobil.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Supercomputerele auto vor intra în producție de serie începând din 2024, odată ce primul client va scoate pe piață primele automobile proiectate pentru acesta. Compania ZF Friedrichshafen AG, unul dintre cei mai mari producători de cutii de viteze automatizate din lume, a anunțat că a creat un supercomputer auto, ce va fi prezentat la Munchen, în cadrul Salonului IAA, din septembrie.

Se numește ProAI și a câștigat deja prima licitație pentru primul client.

VIDEO&FOTO Cel mai puternic supercomputer auto, ProAI, pregătit să fie prezentat

Prima versiune a supercomputerului ProAI creat de ZF Friedrichshafen AG a fost prezentată la Shanghai, iar acum cei din industria auto îl vor putea vedea pe viu în versiunea europeană. Producătorul spune că supercomputerul va putea să ofere doze diferite de putere în funcție de cerințele clientului. VA putea să satisfacă cerințele producătorului pentru vehicule specifice și arhitecturile electrice ale acestora. Va putea fi utilizat pe post de controler de domeniu, de zonă sau central.

„ProAI este în acest moment cel mai flexibil, scalabil și puternic supercomputer pentru automobile din lume”, a declarat Oliver Briemle, șeful diviziei L4 Feature Development, Domain Control și V2X.

Va putea fi utilizat pentru orice fel de vehicul cu orice nivel de conducere autonomă, de la nivelul 2 la nivelul 5. Compania susține că poate efectua între 20 de trilioane și un qvadralion de pași pe secundă, respectiv 250 TOPS pe unitate (Tera Operații Pe Secundă), cu 66% mai multe decât computerul anterior, ProAI RoboThnik. În același timp, consumul de energie scade: cu 1 watt, computerul realizează 3 Tera operațiuni pe secundă, cu 70% mai puțin decât înainte. Mai mult, este rezistent și fiabil în condiții grele, dat fiind faptul că va fi utilizat pe autovehicule.

Oficial Renault: Dacia nu va deveni electrică mai devreme de 2026 - 2028. Strategia pregătită pentru electrificarea mărcii Dacia CITEȘTE ȘI Oficial Renault: Dacia nu va deveni electrică mai devreme de 2026 - 2028. Strategia pregătită pentru electrificarea mărcii Dacia

Capacitățile sale au fost optimizate pentru procese de deep learning, dar și pentru a livra servicii avansate de siguranță. Permite „fuziunea” tuturor datelor senzorilor, inclusiv măsurători de la radar, Lidar, camere și microfoane. Oferă în plus și posibilitatea de a colecta date printr-o interfață pentru un sistem central de stocare pentru scopuri de dezvoltare și testare, astfel că va putea fi utilizat pentru antrenarea inteligenței artificiale pentru conducerea autonomă.

ZF Friedrichhafen AG nu a precizat cine este primul client care va utiliza noul supercomputer, însă nu este exclus să fie vorba despre Porsche, care utilizează componente computerizate de la acest furnizor inclusiv pe noul Taycan electric.

viewscnt
Afla mai multe despre
supercomputer auto
zf friedrichhafen
cutii viteze zf