VIDEO Prima certificare europeană pentru taxiuri zburătoare, atribuită constructorului german Volocopter

VIDEO Prima certificare europeană pentru taxiuri zburătoare, atribuită constructorului german Volocopter
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2021

Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (AESA) a autorizat aeronava electrică a constructorului german Volocopter să efectueze zboruri de testare în perimetre limitate, o premieră înainte de o eventuală autorizare comercială ce ar putea fi atribuită peste câțiva ani în Europa pe piața taxiurilor zburătoare, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Odată cu certificatul obținut la finalul unei "verificări a conceptului", această dronă poate "de acum înainte să fie exploatată într-o zonă cu risc scăzut și clar delimitată", inclusiv în proximitatea zonelor cu risc mai mare, precum orașe și stadioane sportive, au precizat într-un comunicat reprezentanții AESA, al cărei sediu se află la Koln, scrie Agerpres.

INFOGRAFICE România, cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE România, cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere

Volocopter a depus o cerere de autorizare la AESA la sfârșitul lunii mai, iar decizia comunicată joi reprezintă o premieră pentru acest tip de aparat de zbor.

Compania germană, cu sediul în Bruchsal, a reușit să facă să zboare două aparate, inclusiv taxiul zburător VoloCity, în condiții reale, luni, pe aerodromul francez din Bourget cu ocazia Paris Air Forum.

Acel test și alte zboruri realizate la Bourget în luna iunie anticipează o filieră de mobilitate aeriană proiectată pentru Regiunea Pariziană de mai multe companii, inclusiv RATP, al căror obiectiv este acela de a propune în 2030 o ofertă comercială, după o serie de demonstrații programate cu ocazia Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris din 2024.

Regio Călători, cel mai mare operator privat de transport feroviar de pasageri, se retrage rapid și surprinzător de pe proaspăta ruta Gara de Nord - Aeroport Henri Coandă CITEȘTE ȘI Regio Călători, cel mai mare operator privat de transport feroviar de pasageri, se retrage rapid și surprinzător de pe proaspăta ruta Gara de Nord - Aeroport Henri Coandă

Modelul VoloCity, 100% electric, este echipat cu 18 motoare și nouă baterii. El poate să transporte două persoane, dintre care un pilot. Modelul zboară cu o viteză maximală de 110 kilometri la oră, la o altitudine cuprinsă între 400 și 500 de metri, având o autonomie de zbor de 35 de kilometri.

Și alte companii se grăbesc să se lanseze pe viitoarea piață a taxiurilor zburătoare din Europa, iar AESA se așteaptă să analizeze "un număr mare de cereri de verificare a conceptelor în lunile următoare".

În luna mai, agenția a publicat rezultatele unui prim studiu realizat la nivelul Uniunii Europene privind mobilitatea aeriană urbană. Studiul a arătat că majoritatea persoanelor chestionate s-au declarat în favoarea conceptului unor servicii de taxiuri aeriene, de ambulanțe aeriene și de livrări cu drone.

Au fost exprimate însă și anumite îngrijorări referitoare la probleme potențiale precum siguranța, securitatea, zgomotul și impactul asupra faunei.

Potrivit unui studiu al cabinetului de consultanță Oliver Wyman publicat în noiembrie 2019, viitoarea piață a taxiurilor zburătoare ar putea să ajungă la peste 35 de miliarde de dolari în 2035 și ar putea să vizeze între 60 și 90 de orașe din lumea întreagă, mai ales metropole foarte aglomerate din Asia și din cele două Americi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
taxiuri zburătoare
volocopter