Claudiu Năsui: UiPath s-a dezvoltat nu datorită statului român, ci în ciuda lui

Claudiu Năsui: UiPath s-a dezvoltat nu datorită statului român, ci în ciuda lui
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2021

Succesul companiei UiPath a fost obținut nu cu ajutorul statului, ci în ciuda lui, spune ministrul Economiei, Claudiu Năsui. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Întrebat ce ar trebui să facă statul român să avem mai multe companii precum UiPath, prima companie românească ce a reușit să se listeze la bursa din New York, Năsui a răspuns că fiecare firmă ar trebui să aibă oportunitatea de a-și internaționaliza produsele. „Exact asta ne dorim, ca firmele să nu mai treacă printr-un filtru politic sau administrativ, fiecare firmă să poată avea oportunitatea de a-și internaționaliza produsele. Ministerul Economiei, în multe locuri, nu trebuie să fie un conducător al economiei”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Potrivit acestuia, rolul ministerului este de a crea un mediu propice pentru investitori.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

„Cazul UiPath este emblematic. Nu există nicio strategie a Ministerului Economiei sau a altui minister ca să apară o firmă ca aceasta. S-a dezvoltat efectiv nu datorită statului, ci în ciuda statului, cu multe probleme. Și acum ne mândrim cu ei, ne bucurăm sincer, dar reușita lor este una replicabilă doar în măsura în care ajutăm cât mai multe firme să se dezvolte. Noi trebuie să facem un climat în care firmele să se poată dezvolta. Da, unele vor da faliment, unele nu au experiență antreprenorială, nu știu ce e activ sau pasiv, asta e, noi trebuie să facem un mediu. O bună parte dintre ei vor deveni întreprinderi mici și mijlocii, iar o mică parte vor deveni întreprinderi de succes ale zilei de mâine”, a continuat oficialul guvernamental.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajă CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajă

În opinia sa, ar trebui redusă povara fiscală și administrativă asupra firmelor, pentru a le lăsa să crească.

Miercuri, UiPath a fost listată la Bursa de la New York, fiind prima companie românească ce reușește această performanță, în urma unui IPO care a evaluat compania la 29 de miliarde de dolari. La scurt timp după deschiderea Bursei de la New York, acțiunile UiPath se tranzacționau între 62 și 64 dolari, în creștere cu 14% față de intervalul de preț vizat cu ocazia Ofertei sale Publice Inițiale (IPO). Producătorul de software a reușit să vândă 23,89 milioane acțiuni la un preț de 56 dolari per acțiune și a strâns 1,34 miliarde de dolari.

Club.UnVinpeZi.ro: Majoritatea românilor preferă vinul roșu pentru masa de Paște. Ce recomandă specialiștii? CITEȘTE ȘI Club.UnVinpeZi.ro: Majoritatea românilor preferă vinul roșu pentru masa de Paște. Ce recomandă specialiștii?

În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania și-a mutat sediul general în SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
claudiu năsu
uipath