Afectate de tăierea subvențiilor, eolienele românești ale portughezilor de la EDPR rambursează anticipat credite de la BERD și IFC

Afectate de tăierea subvențiilor, eolienele românești ale portughezilor de la EDPR rambursează anticipat credite de la BERD și IFC
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 ian 2017

Grupul portughez EDP Renováveis (EDPR), specializat în proiecte de energie regenerabilă, a decis ca firmele prin intermediul cărora deține cinci parcuri eoliene în România să ramburseze anticipat către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC) din cadrul Băncii Mondiale sumele rămase de achitat din trei credite contractate pentru construcția și operarea acestor parcuri, în sumă totală de aproape 240 milioane euro la data semnării contractelor. Motivul? Pierderile suferite din cauza tăierii de către autoritățile de la București a subvențiilor pe bază de certificate verzi pentru energia regenerabilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În schimb, pentru optimizare și restructurare financiară în urma acestor rambursări anticipate de credite, subsidiarele locale ale EDPR vor contracta împrumuturi interne, de la un vehicul financiar din cadrul grupului portughez, EDPR Servicios Financieros.

Rambursarea anticipată voluntară a creditelor luate de la instituțiile financiare internaționale pentru construirea de parcuri eoliene în România a fost decisă de portughezi din cauza faptului că parcurile "au suferit serioase pierderi financiare datorită schimbărilor intervenite în cadrul legislativ din România cu privire la schema suport pentru producătorii de energie regenerabilă", se arată în documentele companiei.

VIDEO Sebastian Ghiță, căutat și negăsit de procurorii DNA, a apărut din nou la TV, cu alte acuzații CITEȘTE ȘI VIDEO Sebastian Ghiță, căutat și negăsit de procurorii DNA, a apărut din nou la TV, cu alte acuzații

Astfel, în septembrie 2016, EDPR a decis ca subsidiara sa locală Cernavodă Power SA să ramburseze anticipat ce mai avea de achitat dintr-un credit de 114,8 milioane euro contractat în 2011 de la BERD și IFC, pentru construirea parcurilor eoliene Cernavodă 1 și 2, cu putere instalată totală de 138 MW, situate în apropierea centralei nucleare omonime.

În aceeași lună, o decizie similară a fost luată de către compania-mamă portugheză în privința restului de achitat dintr-un credit de 73.3 milione euro contractat tot în 2011 de firma Peștera Wind Farm SA de la BERD și IFC, pentru parcul eolian Peștera, situat tot în Dobrogea, cu putere instalată de 90 MW.

Anterior, în vara anului trecut, EDPR a decis rambursarea anticipată voluntară a restului de plată dintr-un credit de 50 milioane euro contractat de VS Wind Farm SA de la BERD în 2012 pentru construcția parcurilor eoliene Sarichioi (Constanța) și Vutcani (Vaslui), cu putere instalată însumată de 57 MW.

Oferte last minute de Revelion pe Valea Prahovei, prețurile sunt cu 25% mai mici CITEȘTE ȘI Oferte last minute de Revelion pe Valea Prahovei, prețurile sunt cu 25% mai mici

În ultimii doi ani, cele trei firme din România dezvoltatoare de parcuri eoliene ale grupului portughez EDPR au cumulat pierderi totale de peste 151 milioane lei, potrivit datelor raportate de acestea la Ministerul Finanțelor Publice.

Recent, în noiembrie, o subsidiară locală a Monsson Group, controlat de omul de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de parcuri eoliene din România, a contractat un credit în valoare de 43 milioane euro de la gigantul bancar controlat de statul chinez China Development Bank Corporation pentru parcul eolian de 50 MW Mireasa 1 pe care îl deține în Dobrogea, lângă localitățile Târgușor și Siliștea din județul Constanța.

Cu 3 luni înainte, grupul Monsson anunțase că începe să demonteze turbinele de la un alt parc eolian din zonă, Târgușor, de 27 MW, din cauza faptului că proiectul, nepus în funcțiune, devenise nerentabil în urma reducerii masive a subvențiilor pe bază de certificate verzi pentru energia regenerabilă.   

Economia Rusiei ar putea înregistra în 2017 o creștere de două ori mai mare față de estimarea oficială de 0,6% CITEȘTE ȘI Economia Rusiei ar putea înregistra în 2017 o creștere de două ori mai mare față de estimarea oficială de 0,6%

Din 2013, autoritățile de la București au început să taie semnificativ din subvențiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub formă de certificate verzi adăugate pe facturile de curent electric ale tuturor consumatorilor de energie electrică din România, pentru a ține sub control prețul final plătit de clienți.

Reducerea subvențiilor, cele mai generoase din Europa la debutul schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, a continuat și în anii următori, astfel încât, în prezent, organizațiile profesionale ale industriei se plâng că mulți producători de energie verde nu-și mai pot acoperi costurile și intră în insolvență sau faliment. Generozitatea subvențiilor a redus prețul energiei pe piețele engros, dar l-a majorat la consumatorii finali.

Puterea instalată totală a capacităților de producție de energie regenerabilă a scăzut cu peste 8% anul acesta, de la 5.142 MW la finalul anului trecut la 4.690 MW la jumătatea lui 2016.

Șeful unei firme își duce toți angajații într-o croazieră în Caraibe CITEȘTE ȘI Șeful unei firme își duce toți angajații într-o croazieră în Caraibe

România a ieșit din top 40 țări atractive pentru proiecte de energie regenerabilă, după ce anul trecut era pe locul 34, pe fondul reducerii drastice a schemei de sprijin pentru electricitatea generată din surse regenerabile, iar producătorii de energie eoliană au înregistrat pierderi cumulate de 4 miliarde de lei în 2014 și 2015 din cauza modificărilor legislative care au afectat companiile din domeniu, arată un studiu recent realizat de firma de consultanță EY, la solicitarea Asociației Române pentru Energie Eoliană, care reprezintă interesele companiilor din sector.

Cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, a fost redusă pentru anul viitor la 8,3% din consumul final brut de energie electrică, a decis recent Guvernul, care a atenționat că, dacă procentul ar fi fost menținut la nivelul de anul trecut, de 12,15%, impactul certificatelor verzi în facturile consumatorilor ar fi crescut cu 17 lei/MWh față de cel din 2016, respectiv cu circa 5%.

Cota pe 2017 va fi însă în vigoare numai până la aprobarea de către noul Guvern a proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Proiectul de OUG prevede luarea de măsuri pentru menținerea până în 2031 la nivelul de 11,1 euro/MWh a impactului în facturi al certificatelor verzi. Printre măsuri se numără ajustarea și regularizarea anuală a numărului de certificate verzi pe care furnizorii de energie electrică sunt obligați să le cumpere și al căror cost este pasat de către aceștia clienților finali, dar și modificarea valorii minime și maxime a certificatelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificate verzi
energie regenerabila
energie eoliana
parcuri eoliene
subventii energie regenerabila
certificate verzi
certificate verzi impact facturi
factura energie electrica
pret energie electrica