Amendament: Producătorii de energie pe combustibil fosil pot scăpa de supraimpozitare

Amendament: Producătorii de energie pe combustibil fosil pot scăpa de supraimpozitare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 oct 2021

Producătorii de energie electrică pe bază de combustibil fosil, precum Electrocentrale București sau Complexul Energetic Oltenia, ar putea fi scutiți de supraimpozitarea cu 80% a veniturilor din vânzarea electricității la prețuri mai mari de 450 lei/MWh, potrivit unei propuneri de amendare a proiectului Legii de aprobare a OUG de compensare a scumpirilor la energie și gaze adoptat săptămâna trecută de Senat, a anunțat la Parlament ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Forma aprobată de Senat a actului normativ prevede că, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul efectiv de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.

Averea lui Elon Musk, cel mai mare salt zilnic din istoria Bloomberg Billionaires Index CITEȘTE ȘI Averea lui Elon Musk, cel mai mare salt zilnic din istoria Bloomberg Billionaires Index

"Noi am venit cu o corecție a acestui amendament și încercăm să excludem de la plafonare producătorii de energie electrică pe bază de combustibil fosil, unde intră și CET-urile de la Electrocentrale București și CE Oltenia cu cărbunele, pentru că da, acolo costul de producție este mult mai mare de 450 lei/MWh și normal că nu vorbim de impozitare. Cei care au beneficiat foarte mult de pe urma creșterii acestui preț, pentru că piața se închide la prețul cel mai mare, sunt producătorii de energie regenerabilă, categorie în care intră și Hidroelectrica, și nuclearul (centrala Cernavodă operate de Nuclearelectrica – n.r.), care au costuri de producție mai mici", a spus Popescu.

Instanța supremă din Croația confirmă condamnarea la închisoare a directorului grupului ungar MOL CITEȘTE ȘI Instanța supremă din Croația confirmă condamnarea la închisoare a directorului grupului ungar MOL

Vipreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a declarat recent, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas, că supraimpozitarea producătorilor ar putea crea mari probleme financiare ELCEN și Complexului Energetic Oltenia.

"Concret, mă refer la producătorii de energie din surse fosile. Mă îngrijorează cel mai mult Complexul Energetic Oltenia și ELCEN, care la acest preț impus, de 450 de lei peste care se aplică un impozit de 80%, s-ar putea să aibă serioase probleme financiare. Cu toate că printre recomandările Comisiei Europene era și suprataxarea producătorilor, în România, unde 70% din producția de energie electrică este controlată de stat, existau alte mijloace de a obține din aceste extra-profituri venituri bugetare și nu cred că era momentul să "umblăm" la producători. Pe partea de plafonare se ridică o serie de probleme. Principalul pericol, ca la orice plafonare impusă în piață, o intervenție poate să creeze niște disfuncționalități și sunt convins că și decidenții au fost conștienți de acest lucru. Primul efect care se poate întâmpla în momentul în care anumiți actori din piață văd că există un preț-plafon este să se ducă la acel preț, indiferent dacă costurile cu achiziția energiei sau gazelor justifică sau nu această majorare. Vom vedea câți actori din piață vor avea tentația să se ducă exact la nivelul prețurilor impuse de această plafonare. Din păcate, Ordonanța 7 din 2013 a fost o inspirație proastă pentru această lege de aprobare. De acolo s-a inspirat pentru propunerile de amendamente și s-a impus această impozitare a veniturilor producătorilor de energie. Deci, s-a simțit nevoia să se copieze", a avertizat Nagy-Bege.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare energie gaze
scumpire energie gaze
compensare facturi energie gaze