Analiză Bruegel: Oprirea livrărilor de gaze ale Rusiei ar avea consecințe profunde pentru economia Europei

Analiză Bruegel: Oprirea livrărilor de gaze ale Rusiei ar avea consecințe profunde pentru economia Europei
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 ian 2022

Uniunea Europeană ar putea face față unei opriri pe termen scurt a tuturor importurilor de gaze rusești, dar acest lucru ar avea ”consecințe economice profunde” și ar necesita măsuri de urgență pentru a reduce cererea, potrivit analizei grupului de reflecție Bruegel, citată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creșterea tensiunilor dintre Occident și Rusia cu privire la Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la fluxurile de gaze rusești către Europa, determinând Comisia Europeană și Statele Unite să investigheze surse alternative, scrie News.ro.

Tanczos Barna recomandă montarea centralelor pe lemne: Nu e nicio rușine. În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn CITEȘTE ȘI Tanczos Barna recomandă montarea centralelor pe lemne: Nu e nicio rușine. În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn

Într-o analiză publicată joi, Bruegel a spus că, dacă Rusia întrerupe toate livrările de gazele, UE ar trebui să crească importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) și să impună măsuri de urgență pentru a reduce cererea -- cum ar fi închiderea fabricilor -- pentru a evita deficitele severe.

Simone Tagliapietra, un membră senior la Bruegel, a spus că un astfel de scenariu ar avea ”consecințe profunde pentru economie”.

”Un astfel de scenariu de război ar implica decizii dificile și costisitoare pentru Europa pentru a gestiona ordonat situația”, a spus el.

Creșterea prețurilor gazelor în ultimele luni, pe fondul unor livrări mai scăzute decât erau așteptările,  a urcat deja facturile gospodăriilor europene și a forțat unele industrii dependente de gaze să reducă producția.

Rusia furnizează aproximativ 40% din consumul de gaz al UE, dar dependența variază de la o țară la alta.

Statele Europei Centrale și de Est cu conducte concepute pentru a importa gaze din est, mai degrabă decât din Europa de Vest, ar putea suferi în continuare lipsuri, dacă Moscova ar reduce aprovizionarea, a spus Bruegel, care oferă cercetări miniștrilor și instituțiilor UE, inclusiv Parlamentului UE.

Analiza arată că prin capacitatea de rezervă a infrastructurii s-ar putea adăuga importuri săptămânale de 17 TWh din Norvegia, Africa de Nord și GNL, aproape înlocuind nivelurile primite de Europa de la Rusia în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, aceste țări s-ar putea să nu poată crește livrările și ar fi, de asemenea, necesare măsuri de reducere a cererii.

Într-un scenariu cu vreme foarte rece și fără gaze rusești în februarie, rezervele de gaze ale UE ar putea fi epuizate până la sfârșitul lunii martie, a spus Bruegel.

Dacă aprovizionarea cu gaze rusești ar fi întreruptă în iarna viitoare și ulterior, analiza arată că UE ar gestiona mai greu situația.

Europa ar trebui să reducă în continuare consumul de gaze, cu opțiuni care includ o producție mai mare de energie pe bază de cărbune -- rezultând mai multe emisii de CO2 -- sau amânarea de către Germania a închiderii centralelor nucleare, o decizie sensibilă din punct de vedere politic.

O creștere a cererii de GNL ar putea duce, de asemenea, la creșterea prețurilor, lovind economia UE și țările mai sărace care vor licita să cumpere GNL.

Terminalele europene de regazificare și capacitatea conductelor neutilizate ar putea acoperi din punct de vedere tehnic cei 1.700 TWh de gaz pe care Europa îi primește de la Rusia, pe baza datelor din 2021. În practică, Bruegel a spus că această capacitate s-ar putea să nu se materializeze, având în vedere capacitatea globală limitată de lichefiere și contractele existente ale furnizorilor de a trimite GNL în Asia.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia