ANRE a emis 35 de avize către 9 primării în vederea finanțării cu 200 milioane lei a sistemelor centralizate de termoficare

ANRE a emis 35 de avize către 9 primării în vederea finanțării cu 200 milioane lei a sistemelor centralizate de termoficare
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2020

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a emis un număr de 35 de avize, dintre care 31 de avize în anul 2020, pentru proiecte depuse potrivit Programului multianual de finanțare a investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților. Valoarea totală a investițiilor unităților administrativ-teritoriale care au optat pentru acest program este de 194,2 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă ar fi realizate, respectivele investiții ar conduce, potrivit ANRE, la o economie totală de energie estimată de 6 mii tone echivalent petrol pe an și o reducere totală estimată a emisiilor de gaze cu efect de seră de 15,2 mii tone echivalent CO2 pe an.

Avizele emise de ANRE au fost obținute de Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Municipiului Vatra Dornei, Primăria Municipiului Brașov, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Giurgiu, Primăria Municipiului Arad, Primăria Municipiului Oradea, Primăria Municipiului Brad și Primăria Municipiului Motru.

EXCLUSIV Scădere drastică a traficului prin stația de taxare Fetești, de Paște și de 1 Mai, din cauza pandemiei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Scădere drastică a traficului prin stația de taxare Fetești, de Paște și de 1 Mai, din cauza pandemiei

Autoritatea precizează că se află în diverse stadii de analiză alte 7 proiecte.

Programul, aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2019, “vine să susțină financiar necesitatea stringentă de realizare a investițiilor în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică în scopul implementării unor sisteme eficiente și viabile de alimentare cu energie termică a localității, al valorificării potențialului cogenerării de înaltă eficiență, al utilizării surselor regenerabile de energie, precum și al reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră”, susține ANRE.

În cadrul său, ANRE verifică documentația tehnică a proiectelor întocmite de unitățile administrativ-teritoriale și emite un aviz tehnic privind eficiența energetică care include economia de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră estimate a fi obținute prin implementarea proiectelor.

Documentația tehnică a proiectului include strategia de alimentare cu energie termică a localității, care cuprinde lucrările pentru care se solicită finanțarea, hotărârea consiliului local de aprobare a strategiei de alimentare cu energie termică a localității, studiul de fezabilitate al proiectului, care conține și calculul economiei de energie, calculul de reducere corespunzătoare a emisiilor de gaze cu efect de seră estimate a fi obținute prin implementarea proiectului, precum și durata de recuperare a investiției, hotărârea consiliului local de aprobare a studiului de fezabilitate și fișa privind eficiența investiției.

viewscnt
Afla mai multe despre
avize
anre
termoficare
sisteme centralizate